Szeresd a magyart!

2019.05.04. 11:00

A megyei hungarikumverseny döntőjét rendezték meg

Hagyományaink, értékeink megőrzése céljából kilencedik alkalommal rendezte meg a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Kislődi Rőthy Mihály Tagintézménye az általános iskolásoknak a Szeresd a magyart! megyei hungarikum­verseny döntőjét a Sobri Jóska Élményparkban.

Borsos Renáta

Felismerik-e? Az asztalon a fiatalok előtt régi használati tárgyak, munkaeszközök. A döntőbe a megyéből a 12 legjobb csapat jutott Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A különleges helyszín sok izgalmat tartogatott a 12 résztvevő csapat számára. Az esemény a tanulóknak több hónapos felkészülést jelentett, míg a fő szervező, Fódiné Bergmann Ágnes pedagógus részéről jelentős előkészület előzte meg. A megye minden általános iskolája kapott egy selejtező feladatsort, melynek kitöltése és értékelése után a döntőbe a legjobb 12 csapat jutott. A döntőn Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte a versenyzőket.

Felismerik-e? Az asztalon a fiatalok előtt régi használati tárgyak, munkaeszközök. A döntőbe a megyéből a 12 legjobb csapat jutott Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A hagyományainkból, kultúránkból fakadó adottságok azok, amelyek együvé tartozásra predesztinálnak bennünket. A 21. században amikor érdeket kell érvényesíteni Európában, kiemelten fontos, hogy ismerjük és védjük az ezeréves magyar keresztény kultúránkat, hiszen az erős nemzetek közössége alkotja az erős Európát. Hazánknak kulturális hagyományainkhoz kapcsolódó identitása többek között az ilyen és ehhez hasonló kis közösségek rendezvényeiből táplálkozik – jegyezte meg a kormánymegbízott.

Az ítészi feladatoknak Takács Szabolcs, Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa, Csiszár Adrienn, a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei iskola vezetője, Jáger János, a Sobri Jóska Élménypark ügyvezető igazgatója és Tóth Ana Dalma tagintézmény-vezető tettek eleget. A versenyen a gyerekek számot adtak a hungarikumokhoz kapcsolódó ismereteikről, kulturális területhez köthető tudásukról. Az egyes állomáshelyeken az ügyességi számokban is jeleskedtek. A győztes csapatnak járó vándorserleget végül Pápakovácsi csapata, a Pápakovácsi Pálinkás Palik nyerték, felkészítőjük Orbán Krisztina. A hungarikum­versenyen dobogósok lett a Füredi turulok és a Majolikumok csapata Városlődről. A helyezettek értékes nyereményekkel gazdagodtak. A döntő valamennyi versenyzője kipróbálta az élménypark játékait. A jutalom bobcsúszás pedig igazán feledhetetlenné tette a napot számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában