Egyházmegye kincsei

2019.05.27. 07:00

Kiállítás Herenden: Minőség, hagyomány és az alkotás öröme

A koronázóváros és a Székesfehérvári Egyházmegye kincsei július végéig együtt tekinthetők meg a Porcelánművészeti Múzeum szakrális emlékeivel.

Molnár Sándor

A kiállítással az 1000 éves Magyarország, történelmi szentjeink és történelmi egyházunk előtt tisztelegnek Fotó: Molnár Sándor

Május közepétől a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum a vendége a Herendi Porcelánmanufaktúrának. A Hozomány – Hagyomány című kiállításon a koronázóváros és a Székesfehérvári Egyházmegye kincsei együtt tekinthetők meg a Porcelánművészeti Múzeum szakrális emlékeivel.

A kiállítás megnyitóján Smohay András múzeumigazgató arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításait a Magyar Szent Család zarándokút fejlesztéséhez kapcsolódóan átalakítási munkák miatt bezárták, ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a múzeum kiemelkedő műtárgyait bemutathassák a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. Kiemelte: a kiállítás kurátora, Nagy Veronika művészettörténész alapos szakmai felkészültséggel válogatta, rendezte és foglalta keretbe a két intézmény gyűjteményének páratlan darabjait, illetve, meglepő módon, megtalálta néhánynak a porcelánból készült párját, ami különleges vizuális és szellemi kalandot jelent a látogatóknak.

A kiállítással az 1000 éves Magyarország, történelmi szentjeink és történelmi egyházunk előtt tisztelegnek Fotó: Molnár Sándor

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a mostani kiállítással a manufaktúra tiszteleg az 1000 éves Magyarország, történelmi szentjeink és történelmi egyházunk előtt. A kiállításon látható számtalan herendi porcelán, köztük a Szent Korona hiteles másolata vagy Szent István szobra, amelyek mesélnek a manufaktúra világkiállítási sikereiről, a kaolin, földpát és a kvarc alapanyagban való házasításáról, a Herendi kiváló minőségéről, a folyamatos megújulásról, a tradícióról és az alkotás öröméről. A megnyitón közreműködött az Alba Regia Vonósnégyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában