sajtótájékoztató a kékfestő múzeumban

2019.06.12. 16:00

Éjszakai kalandozás a pápai értékek világában

A Gróf Esterházy Károly Múzeum a Múzeumok éjszakája országos kulturális rendezvényhez kapcsolódó június 22-i programjairól tájékoztatta a sajtót a Kékfestő Múzeum udvarán.

Laskovics Márió

Psenák Emese etnográfus, Nagy-L. István igazgató és Vonnák Andrea múzeumpedagógus a Kékfestő Múzeum udvarán tartott sajtótájékoztatón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nagy-L. István igazgató elmondta, tizenkettedik alkalommal csatlakoztak az országos programsorozathoz, melynek középpontjába idén az értéket állítják Pápán. A Kékfestő Múzeum alapvetően a helyi értékekre építi programjait.

A rendezvény 18 órakor kiállításmegnyitóval kezdődik. A magyarországi Hansági Múzeumtól kölcsönzött tárlat vitéz Harmath Lajos veterán ejtőernyős alezredes életét mutatja be. Az értékünnep a helyi értéktár-bizottságot népszerűsíti, átadják a megyei értéktárba bekerült öt helyi érték okleveleit, plakettjeit az előterjesztőiknek.

Egy kovásznai amatőr színdarabot követően Tündérkert daloló gyermekműsor, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc AMI gyerekcsoportjainak műsora, a Megafon Zenei Egyesület, majd a Somló Banda, valamint Pápa Város Fúvószenekarának koncertje szórakoztatja az érdeklődőket.

Psenák Emese etnográfus, Nagy-L. István igazgató és Vonnák Andrea múzeumpedagógus a Kékfestő Múzeum udvarán tartott sajtótájékoztatón Fotó: Laskovics Márió/Napló

Vonnák Andrea múzeumpedagógus elárulta, kísérőprogramként múzeumi szabadulószobát, rendhagyó tárlatvezetést Szőke András humoristával, játszóházat, táskamintázást, a Bakonyi Betyárok Motoros Baráti Kör motorsimogatóját, illetve kemencében sült finomságokat kínálnak. A különdíjas szabadulószobára három-öt fős csapatok regisztrálhatnak előzetesen.

Hagyományteremtő szándékkal ismét szerveznek főzőversenyt, 15-ig várják csapatok jelentkezését. Gombát, hagymát, és tüzelőfát ad az intézmény az elkészítendő Bakonyi betyárleveshez, amit végül finom cipóban tálalnak. A Múzeumok éjszakájára féláron válthatnak belépőjegyet az érdeklődők.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a múzeum új kollégája, Psenák Emese etnográfus, aki az intézményben folyó néprajzkutatási munkát Reidmár Lindától vette át áprilistól egy időre. 2018-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakán. Jelenleg elsősorban az állandó kiállítás három helyiségének – a laboratórium, a tarkázó- és a Perrotine-szoba – megújításával foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában