Helyi kultúra

2019.06.25. 07:00

Könyv jelent meg az Alsóörsi Csipkeműhelyről

Ünnepség volt az Eötvös Károly Művelődési Házban, hiszen az Alsóörsi Csipkeműhely illusztris könyvét mutatták be a közelmúltban az érdeklődők számára. Az ünnepély hangulatát emelte a csipkézők alkotásaiból rendezett kiállítás.

Szendi Péter

Mihalcsik Márta nagy álma valósult meg azáltal, hogy az Agrárminisztérium és a hungarikumbizottság egymillió forintos támogatásával megjelenhetett a könyv

Fotó: Szendi Péter/Napló

Az Alsóörsi Csipkeműhely története egy adventi mézeskalács-díszítésen kezdődött, melyet Szuperné Bohus Judit tartott. Az akkori kultúros, Váradi-Szabó Viktória felvetette, hogy jó lenne Alsóörsön egy kézimunkázó, hímzőklubot létrehozni. Mivel Paloznakon akkor már évek óta jól működött a hímzőkör, Judit ezt nem javasolta, viszont megemlítette, hogy ő tud csipkét verni, ezt a tudását szívesen átadná. A gondolatokat tettek követték, és 2002. november 16-án megalakult az Alsóörsi Csipkeműhely.

Szuperné Bohus Judit szerint a hagyományápolás nagyon fontos
Fotó: Szendi Péter/Napló

A könyvet Hebling Zsolt polgármester, Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész, Mihalcsik Márta szakreferens, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának munkatársa mutatta be.

– A könyvkiadás mindig ünnep számunkra, az elmúlt évtizedekben nem volt olyan év, hogy ne jelent volna meg kötet, mely Alsóörshöz kötődik. A mai nap különleges az életünkben, hiszen településünk aktív, meghatározó, értékteremtő közösségének elmúlt 17 évét mutatja be ez a szép, illusztris könyv – fogalmazott Hebling Zsolt polgármester, majd köszönetet mondott Albrecht Sándornak, Szuperné Bohus Juditnak, Mihalcsik Mártának a könyvben írt gondolataikért, Zórád Ferencnek és Győri Gyulának a kiadványban felhasznált fotói­kért.

Mihalcsik Márta nagy álma valósult meg azáltal, hogy az Agrárminisztérium és a hungarikumbizottság egymillió forintos támogatásával megjelenhetett a könyv.

Mihalcsik Márta nagy álma valósult meg azáltal, hogy az Agrárminisztérium és a hungarikumbizottság egymillió forintos támogatásával megjelenhetett a könyv Fotó: Szendi Péter/Napló

 

A közel százoldalas kötet röviden bemutatja a csipkeverés történetét, az alsóörsi műhely megalakulását, életét, működését, díjaikat, sikereiket, s nem utolsósorban egyenként mutatja be az alkotókat, munkájukat.

Szuperné Bohus Judit szerint a hagyományápolás nagyon fontos, ráadásul a Balaton-felvidéken egyedülálló kezdeményezésként indult el tizenhét évvel ezelőtt az Alsóörsi Csipkeműhely. Az elmúlt két évben sikeres táborokat is szerveztek, amit idén is folytatnak. Reméli, hogy egyre több fiatal ismerkedik meg a csipkeveréssel, veszi át a stafétabotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában