Születésnapi versmondás

2019.07.24. 16:00

Széki Patka Lászlóra emlékeztek az Íródeákban

Széki Patka László születésnapján versolvasással, közös beszélgetéssel idézték fel a költő emlékét az Íródeák kávézó Széki Patka szegletében.

Balla Emőke

Széki Patka László lánya, Patka Heléna az Amorgosz-költeményekből olvasott fel

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Széki Széki Patka László 1948-ban született Győrben. Ott érettségizett, majd a Szombathelyi Tanítóképző Intézetben, a budapesti tudományegyetemen, valamint a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Veszprémben 1970-ben könyvtáros lett a Dózsavárosi Könyvtárban, kulturális felelős a KISZ Veszprém Megyei Bizottságán. 1973-tól 1988-ig közművelődési főelőadó, csoportvezető, osztályvezető-helyettes volt a Veszprém Megyei Tanács művelődési osztályán. 1988-tól 1991-ig a Veszprémi Petőfi Színház dramaturgjaként dolgozott, 1991-től a Veszprém Megyei Önkormányzat osztályvezetője, kulturális menedzser, címzetes szak-főtanácsos volt. 2008. márciusában hunyt el.

Széki Patka László lánya, Patka Heléna az Amorgosz-költeményekből olvasott fel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Költeményei diákkorától sorra jelentek meg irodalmi folyóiratokban. Első országos rangú sikerét a Mozgó Világ irodalmi pályázatán aratta. Versei megjelentek a Madár-úton című antológiában. Túl a harmincon, 1981-ben Botár Attilával közösen adta ki első verseskönyvét Madárjóslat címen. Első önálló verseskönyve jó tíz évvel később jelent meg, Versköröztetés vérdíjjal címmel. Ötvenéves múlt, amikor, az Árgus-Kollázs Kiadó közösen verselfogatás – feltételes szabadlábra helyezéssel címen válogatott verseinek gyűjteményét adta közre. Ez a könyv külön fejezetet szentel az Amorgosz-költeményeknek. Míg a vágyak szigete felfedezése előtt költészetét a nyugtalanság, a biztonság hiánya jellemezte, az Amorgosz-élmény hatására nyugodtabbá, boldogabbá, örömtelibbé, enyhén érzelmesebbé, bölcseletibbé változott fanyar mélabúval fűszerezett lírája.

A július 23-i születésnapi versmondást a Művészetek Háza Veszprém és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezte az Íródeák kávézóban, ahol tavaly decemberben egy szegletet neveztek el róla. Farkasné Molnár Csilla, a tagozat tikára beszélt erről, majd Kilián László, a Művészetek Háza igazgató-helyettese arra biztatta a jelenlévőket, hogy máskor is keressék fel a szegletet, emlékezzenek a költőre. Szólt a Széki Patka-díjról, a fiatal, pályakezdő publicistáknak, igényes képzőművészeti írások készítésére kiírt pályázatról.

A születésnapi rendezvényen a költő barátai, tisztelői emlékeztek rá, olvastak fel tőle egy-egy verset. Elsőként lánya, Patka Heléna, majd a többiek, egykori munkatársak, pályatársak. Személyes élményeiket is megosztották egymással: Laci csodálatos ember volt, végtelen türelemmel, segítőkészséggel, szerénységgel, mondták. Furcsa, jóleső irónia jellemezte verseit, fogalmazott egyikük, az ötletesség, játékosság is tetten érhető a versekben, közölte egy másik felolvasó. Jó társasági ember volt, ugyanakkor befelé élt, így jellemezte őt egy harmadik résztvevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában