korona

2019.09.23. 20:00

Balatonfüredi kiállítás: Királyi üzenet a ma emberének

Meg kellett küzdenie István királynak a hitéért, hogy egy keresztény országot építsen.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ma ebből vehetjük az erőnket, hogy megalkuvás nélkül küzdjünk a hitünkért, és erre tudjunk megtartó értékként tekinteni, utalt Mihályi Jeromos, tihanyi perjel, a Szent Korona, és a koronázási jelvények kiállításának üzenetére a Vaszary Villa kertjében, a hétvégén. A különlegességeket szombaton és vasárnap ingyen bárki megtekinthette.

Hári Lenke, a magyar történelem egyik legbecsesebb emléktárgyának nevezte, a Szent Koronát, és a koronázási jelvényeket, amelyek a magyar állam folytonosságát és függetlenségét jelképezik, és a legbecsesebb nemzeti jelképként jelenik meg a magyar emberek tudatában, a közjogi hagyományokban.

-Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Schindele Györgyné, az Reformkori Hagyományőrzők Társasága elnöke kezdeményezésére Székesfehérvár kölcsön adta a kincsek hiteles másolatát, amely a két város kapcsolatát még szorosabbra fűzi, mondta.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mihályi Jeromos, tihanyi perjel kiemelte, a Pannon régióban nagyon fontos a magyar keresztény királyság gondolatának, emlékének őrzése. Nagyon sok minden kötődik a magyar szent királyokhoz, így Veszprémben készült a hagyomány szerint a koronázási palást, első András királyt Tihanyban temették el, negyedik Károly, utolsó megkoronázott magyar király pedig Tihanyban töltötte utolsó napjait Magyarországon, és innen ment száműzetésbe a házi őrizetből.

A perjel rámutatott, a Szent Korona, a koronázási jelvények jelképek, értékek, amelyekre nem szabad egyszerű tárgyra tekinteni! Minden magyar embernek el kell gondolkodnia azon, mit jelent a jogar, az országalma.

–Számomra a korona azt jelenti, hogy van egy földi, és a szenteket tartalmazó mennyei, égi világ, egy örök ország, egy birodalom, Isten országa, amit magunk előtt kell mindig tartani, és úgy kell élni, hogy ide eljuthassunk. Eszerint kell élni, ahogy István király is tette, építette fel a keresztény országot, és ahogy azt számunkra örökül hagyta, fogalmazott a perjel. Megjegyezte, ez nemcsak politikai döntés és érdek volt számára, hanem érték, amire, lehetett építkezni, saját hitből kiindulva. Ennek az országnak boldog jövőt szerette volna adni, és a történelem igazolta, szilárd alapra építette az országot, amiből mindannyiunk boldogsága fakad.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Így rá kell tekinteni a mai kihívások között, amelyek a mi, és az ország életében jellemzőek. Ezeket úgy tudjuk bátran venni, ha magunk is a hitünkből indulunk ki, és tudunk küzdeni, hangsúlyozta Mihályi Jeromos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában