Pályázatot nyújtottak be a megvalósításra

2019.09.11. 07:00

Várostörténeti kiállítás nyílhat a pápai Esterházy-kastélyban

A város korai, a 18. századot megelőző történetét bemutató állandó kiállítás létrehozását tervezi a Gróf Esterházy Károly Múzeum a pápai Esterházy-­kastély nyugati szárnyának földszintjén.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A tárlatot 30 millió forintos pályázati forrásból, 3,5 milliós önrésszel kiegészítve kívánja megvalósítani a város. Áldozó Tamás polgármester a papa-ma.hu-nak elmondta, a kiállítás koncepciójának elkészítésére Nagy-L. István történészt, a Gróf Esterházy Károly Múzeum vezetőjét kérték fel. Az intézményvezető kiemelte, a tárlat az ismeretterjesztés során több érzékszervre hat majd, egyszerre lesz játékos, interaktív, több generáció számára is élvezhető, módszertana pedig a mai kor emberéhez igazodik. Mivel a rendelkezésre álló hely kicsi, a teljes várostörténeti anyagot nem lehet bemutatni, ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy a Pápa középkora és kora újkorának első két évszázada közötti időszakot, azaz a 11. század elejétől a 17. század végéig tartó korszakot mutatják be.

A hiánypótló várostörténeti kiállítás a pápai Esterházy-kastély nyugati szárnyában kaphat helyet Fotó: Polgár Tibor/Napló

– A kiállítás nem eseménytörténetet tartalmaz, hanem olyan csomópontokat fog meg, amelyek Pápára egyedileg jellemzők. Az első ilyen a középkori mezővárosi életet idézi meg, itt bemutatjuk azt a házat, amit a mai Pápa területén lévő egykori Hanta településen tártak fel a régészek. A második csomópont a Fő téri ásatások során előkerült lelet­anyagra épül: látható lesz egy főúri női öltözet, illetve annak mellényrésze, amit teljes rekonstrukcióban tervezünk bemutatni. Ebben a térben erőteljesen megjelenik majd a város gazdaságtörténete. A harmadik csomópont a 16–17. századhoz kapcsolódik, Pápa katonatörténetét dolgozza fel – közölte Nagy-L. István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában