Különleges ünnep

2019.11.13. 14:00

Több száz diák szavalt egyszerre Balatonfüreden

Egyszerre szavalta el több száz diák Weöres Sándor: Tíz lépcső című versét, a Magyar nyelv hete alkalmából, Balatonfüreden, a Kisredőben, a Dunántúl első kőszínházánál, szerdán.

Kovács Erika

20191113 Balatonfüred, Kiserdő, Kőszínház. magyar nyelv napja. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A fiatalok a helyi, és a város partnertelepüléseinek iskoláiból érkeztek.

-Az embert a nyelv, illetve a beszéd emelte ki az állatvilágból, fogalmazott Géczi János a kőszínháznál. A József Attila-díjas író, képzőművész úgy mondta, az emberi nyelvek lassan alakultak ki, valamennyi különleges, nagy érték. A magyar képekben, hangulatokban, árnyalatokban rendkívül gazdag, különös tekintettel íróink, költőink alkotásaira. –Számunkra a magyar nyelv a házunk, a hazánk, fogalmazott az író. Géczi János egy tudományos kutatásra hivatkozva arról is beszélt, hogy elképzelhető, a kutyák megszólalnak, mert rendelkeznek a szavak feldolgozásához szükséges idegrendszerrel.

Németh Erzsébet, az önkormányzat nevében emlékeztetett: 1844. november 13-án az országgyűlés elérte, hogy a magyar legyen a hivatalos nyelv. 2011. szeptember 26-án pedig a Magyar Köztársaság Országgyűlése az Anyanyelvápolók Szövetsége javaslatára november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította. A füredi kőszínházat Kisfaludy Sándor álmodta meg, majd a teátrum 1831-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A füredi, illetve a partnervárosok iskolásai mellett, a magyar nyelv előtt tisztelegve egy időben, és egyszerre mondta el sok ezer diák szerdán, egyebek mellett Debrecenben, Gyulán és Komáromban, Weöres említett költeményét. A szerdai ünnepségen Török Máté, a Misztrál Együttes frontembere Ady és Weöres megzenésített verseivel ajándékozta meg a megjelenteket.

Balatonfüreden rendkívül gazdag programokkal, különleges irodalmi kalandozással köszöntik a magyar nyelvet, november 10-16 között, különös tekintettel Ady Endre halálának 100., Weöres Sándor halálának 30. évfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában