kiemel bennünket a hétköznapi rohanásból

2019.12.16. 14:00

Gyertyafényes adventi koncertet rendeztek az érseki palotában

Az adventi elmélyülés harmadik hetében tartotta meg a Mendelssohn Kamarazenekar gyertyafényes adventi koncertjét az érseki palota dísztermében a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed.

Udvardy György veszprémi érsek köszöntőjében az adventi időszak fontosságát emelte ki. Elmondta, a karácsony ünnepét megelőző hetek elcsendesülése kiemel bennünket a hétköznapi rohanásból, és ebben a művészetek és a zene is nagy segítséget nyújthat.

- Az adventi időszakban különös módon gondolkozunk az időről és annak sok-sok dimenziójáról. Az adventben leginkább a várakozás emelkedik ki, és ilyenkor úgy tűnik, mintha az idő nem a pillanat műve lenne. Az időnek azt a dimenzióját élhetjük át, amikor élvezzük a létezést, és a pillanat kitágul isteni léptékűvé – tette hozzá Udvardy György. Az érsek szerint, noha Jézus Krisztus születésének ünnepét várjuk, ő mindvégig mellettünk van, ez a kettősség pedig az ünnep fényét emeli.

Kováts Péter a koncertet megelőzően elmondta, úgy véli, a barokk zene illik a karácsonyt megelőző elcsendesedéshez és várakozáshoz, emellett a koncerten a kamarazenekar klasszikus és modern darabokat is bemutatott az érdeklődőknek, többek között Johann Sebastian Bach és Antonio Vivaldi művei is felcsendültek a díszteremben.

December 20-án, pénteken 19 órától az Orlando Énekegyüttes adventi egyházzenei hangversenyére várják az érdeklődőket az érseki palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában