zene

2020.01.26. 17:00

Rockmusicallel ünnepelték a magyar kultúra napját Berhidán

A berhidai Petőfi Művelődi Ház és a helyi önkormányzat szombaton rendezte meg a magyar kultúra napja alkalmából hagyományos kulturális műsorukat.

Horváth Virág

20200125 Berhida Művelődési Ház. A magyar Költészet napja alkalmából Rocktörténelmi zenés produkció Kalapács József Rockénekessel Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A rendezvényen Gerőfiné Mészáros Anita közművelődési igazgató köszöntőjében elmondta, a kultúra, az maga az élet művelése. – A kultúra az életünk mintázata, mely szerint mindennapjainkat éljük, megkülönböztet bennünket más népektől, őrzi egyediségünket. A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, építése feladatunk, megőrzése és továbbadása kötelességünk – tette hozzá az igazgató.

Kiemelte, céljuk, hogy a helyi kultúra által minél otthonosabbá, élhetőbbé tegyék a várost. Ehhez szükséges, hogy a településen élők aktívan részt vegyenek a programokon, a hagyományok ápolásában és új kezdeményezések kialakításában. – A közösségi programhoz közösség kell. A fejlődéshez aktív, tenni akaró emberek. Ne a kifogásokat keressük, hanem lássuk meg a lehetőséget és vegyünk részt aktívan a város életében!

Az ünnepségen a nagyrészt berhidai származású művészeti csoport, a Zenével írt történelem egyesület mutatta be rockzenei musical darabját, amely végig kíséri a nézőt a magyarok múltjától egészen napjainkig jól ismert és szeretett dalokkal.

Az egyesület elnökségi tagja, Fésüs Éva a Napló kérdésére elmondta, most már sokadik alkalommal van szerencséjük együtt színpadra állni Kalapács Józseffel, berhidai fellépéseik pedig már szinte hagyományosnak mondhatók.

– A csapatunkat szerencsére sok helyre hívják, Erdélyben is felléptünk már a település testvérvárosában, Sepsibükszádon. Tavaly ősszel alakult meg az egyesületünk, de a későbbiekre is rengeteg tervünk van, főleg összeművészeti vonalon – tette hozzá. Fésüs Éva szerint kiemelten fontos, hogy ezeken az ünnepségeken megpróbáljanak kapcsolatot teremteni a különböző generációk egymással. – Sajnos azt tapasztalom, hogy a generációk között túl nagy szakadék van, így az idősebb korosztály a magyar kultúrát és hagyományokat nem örökítette át a fiatalabb generációra. Ennek a szakadéknak az áthidalására ez a zenés, táncos, énekes produkció szerintem ideális – tette hozzá Fésüs Éva.

A csapatot Kalapács József, a Pokolgépből ismert híres énekes segíti jelenlétével és szakmai iránymutatásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában