A XX. század zeneszerzőinek kiemelkedő alakja volt

2020.02.12. 11:00

Kocsár Miklós emlékére tartanak koncertet a megyeszékhelyen

Veszprém kórusainak összefogásával Kocsár-emlékkoncertet tartanak az Agórában február 16-án, vasárnap 18 órától.

Balla Emőke

Fotó: Pixabay

A veszprémi kórusok együttműködésében elhangzó emlékkoncert célja, hogy felhívja a város zeneszerető közönsége figyelmét a 2019-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotó, Kocsár Miklós kóruszeneszerzői munkásságára.

Kocsár Miklós a XX. század magyar zeneszerzőinek kiemelkedő alakja. Műveit rendkívüli szuggesztivitás jellemzi. A hazai és külföldi kórusok körében nagyon kedveltek kórusművei. Zeneköltői munkássága minden területen kiemelkedő, legyen az bibliai szöveg, egyházi himnusz, magyar vagy külföldi költő versének zenébe öntése. Ő maga így fogalmazta meg: „A zenedarabokat a közönségnek és az előadóknak írjuk, ha nem hangzik el, akkor az holt papír.”

A vasárnap este hat órakor kezdődő koncerten az énekkarok a zeneszerző sok művét életre keltik, így kifejezve Veszprém kórusainak tiszteletét és megbecsülését Kocsár Miklós kórusművészeti munkássága iránt – mondta Borbásné Gazdag Gabriella, a szervező Gizella Nőikar karnagya.

Az emlékkoncerten közreműködik a Gizella Nőikar, az Opus Énekegyüttes (karnagy: Kővári Péter), a Simonyi Iskola Kicsinyek Kórusa (karnagy: Baráth Péterné), valamint Veszprém Város Vegyeskara (karnagy: Erdélyi Ágnes). Az est házigazdája: Lukács Elek zenetanár, karnagy. A koncertre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában