KÖLTÉSZET NAPJA A KARANTÉNBAN

2020.04.10. 07:00

A Pannon Várszínház színésze Radnóti versét ajánlja

A közelgő költészet napja alkalmából Budai Márton Zoltán, a Pannon Várszínház színésze Radnóti Miklós Hasonlatok című versét ajánlja olvasásra.

Horváth Virág

Budai Márton Zoltán életét végig kísérte ez a vers Fotó: jegy.hu

Budai Márton Zoltán nagyon szereti Radnóti Miklós versét, emellett azonban személyes kötődése is van hozzá. – Tizennyolc éves voltam, amikor először elszavaltam a Hasonlatok című verset. Azóta sem hagyott magamra, életem során többször is megtalált engem – tette hozzá a művész.

Budai Márton Zoltán életét végig kísérte ez a vers Fotó: jegy.hu

Radnóti Miklós Hasonlatok című versét 1941-ben írta. 1940-től kezdve kisebb megszakításokkal munkaszolgálatos volt. 1944-ben a szerbiai Borba hurcolták, majd a menekülő hitleristák kegyetlen erőltetett menetben vitték Németország felé.

Hitvesi költészetéből a Tétova óda a legismertebb darab, ám nem példanélküli. A Hasonlatok című alkotás korábban készült a már említett ikonikus műnél, de már itt is érezhető, hogy a személyes élet intimitása és a történelem tragikuma emeli ódai magaslatra ezeket a verseket. Ebben a műben is az ellentétpárok kidomborításával, és a címben jelzett alakzat következetes használatával a vers belső feszültséget gerjeszt az olvasóban, amelyet a felmagasztalt nőalak és a szerelem hatalmának megkérdőjelezhetetlensége old csupán fel bennünk.

A költői én tétovasága itt is megjelenik, hiszen megfogalmazza félelmét, hogy áhított kedvese elhagyja őt egyszer. Lehetett is mitől félnie annak, aki két múzsába volt szerelmes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában