Szabadtéren hajtottak fejet

2020.05.11. 16:00

Jókaira és Mikszáthra emlékeztek a pápai irodalombarátok

Kéthavi kihagyást követően gyűltek össze a Jókai Kör tagjai, hogy leróják tiszteletüket a helyi vonatkozásokkal is bíró írók, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán előtt.

Laskovics Márió

A Jókai -emlékkőnél Rozgonyiné Csepregi Annamária elnökségi tag Jókai Mór életét, illetve az idei révkomáromi látogatást elevenítette fel. Mellette Szabóné Juhász Klára és Szabóné Lovász Gyöngyi (maszkban)

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Kör a kijárási korlátozások enyhülésével megtartotta a májusra tervezett megemlékezéseit. Vasárnap virágokat helyeztek el az Esterházy-kastély előtti Jókai-emlékkőnél Jókai Mór halálának 116., majd koszorút a Griff szálló falán lévő Mikszáth Kálmán-emléktáblához, az író halálának 110. és pápai látogatásának 130. évfordulója alkalmából.

A Jókai -emlékkőnél Rozgonyiné Csepregi Annamária elnökségi tag Jókai Mór életét, illetve az idei révkomáromi látogatást elevenítette fel. Mellette Szabóné Juhász Klára és Szabóné Lovász Gyöngyi (maszkban)
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szabóné Juhász Klára alelnök megjegyezte, az egészségügyi okokból távol maradó elnök kivételével a vezetőség három tagja volt jelen, valamint nagy örömükre több tag is csatlakozott. Úgy gondolták, ha egy kerthelyiségbe kiülhetnek az emberek, akkor a szabadtéri megemlékezésnek sincs akadálya, de azért kértek engedélyt az önkormányzattól.

A járvány miatt a kör két rendezvényét volt kénytelen lemondani. A névadóra való emlékezés évtizedes hagyomány: a Jókai-emlékkövet a névadó halálának májusi évfordulójakor, az író születési helyét, Révkomáromot pedig születése februári évfordulójakor kis küldöttséggel keresik fel.

A Mikszáth Kálmán-emléktáblánál Szabóné Juhász Klára alelnök idézte fel az író életét és pápai látogatását

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai -emlékkőnél Rozgonyiné Csepregi Annamária elnökségi tag Jókai Mór életét, illetve az idei révkomáromi látogatást elevenítette fel. Mikszáth Kálmánról első ízben emlékeztek meg.

– 1890. június 8-án Láng Lajos meghívására, két képviselőtársa kíséretében utazott Pápára képviselői beszámolóra. A Griff szálló nagytermében tartott vacsorán humorral fűszerezett pohárköszöntőt mondott a városra, idézve Petőfi Sándor, Jókai Mór és Kerkapoly Károly pápai kötődését. Másnap a Somlóra utaztak, felsétáltak a várromhoz, és felkeresték Szvoboda Vencel pápai tanácsnok hírneves pincéjét. Éjszakai vonattal utaztak vissza Budapestre – tudtuk meg Szabóné Juhász Klára alelnöktől, aki zárásként felolvasta a pápai iparosok somlói szüreti mulatságát megörökítő részletet A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában