porcelánszobrokat és pénzérméket is találtak

2020.05.07. 11:00

Különleges leletekre bukkantak a régészek Pápán

Március elején véget értek a próbaásatások a Fő téren és a Korvin utcában, az ide tervezett parkoló által érintett területen. A szakemberek jelenleg a leletek tisztítását, restaurálását végzik, ezeket a későbbiekben kiállításon tekintheti meg a lakosság.

Polgár Bettina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A próbaásatásokat ­Mordovin Maxim régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, Péterváry Tamás, a pápai Gróf Esterházy Károly Kastélymúzeum régésze, valamint Gálvölgyi Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa vezette. A régészek február 24-én kezdtek el dolgozni a Fő tér környékén, ezt alapos helyszíni felmérés előzte meg – tudtuk meg Mordovin Maximtól.

Mordovin Maxim régész, az Eötvös tudományegyetem docense

Mint mondta, a Fő tér és a Korvin utca a történeti városközpont része, ahol korábban is végeztek már ásatásokat, így nem volt kérdéses, hogy találnak-e úgynevezett régészeti jelenségeket.

Angol posztóplomba a 16. század második feléből

– Az volt a munkánk célkitűzése, hogy megnézzük, régészeti leletek mennyire sűrűn fordulnak itt elő, és kiderítsük, vannak-e középkori vagy esetleg 16–17. századi épületmaradványok, amelyeket meg kell tartani, be kell mutatni, és amelyek a további tervezést megakadályozzák vagy befolyásolják. A most feltárt 100– 120 négyzetméternyi területen azonban nem találtunk ilyet – fűzte hozzá.

Trieszt városának 18. századi vámplombája

A régész kifejtette, arra számítottak, hogy Árpád-kori, késő középkori és 16–17. századi jelenségeket találnak, illetve épületek és gazdasági létesítmények maradványaira bukkannak.

18. századi pipák és összetört kerámiaedények egy veremben

– A 2011-es ásatások óta tudjuk, az egykori városközpont nagyon sűrűn lakott volt. Arra számítottunk, hogy ez a mostani Korvin utca irányába ugyanígy folytatódik. Beigazolódott a számításunk, találtunk Árpád-kori leleteket, de ezek nem voltak annyira intenzívek, mint korábban a Fő téren, ami azt jelenti, hogy valahol itt húzódhatott a határa az Árpád-kori településnek. Találtunk még késő középkori kerámialeleteket is – mondta Mordovin Maxim.

Feltárási terület a Korvin utca 2. számú telken: a fal mellett egy fával bélelt 18. századi verem deszkái láthatók

Megjegyezte, a legintenzívebben a 16. században kezdték ezt a területet használatba venni, ami teljesen beleillik Pápa történeti fejlődésébe, amikor a környező lakosság a törökök elől a falak mögé menekült.

Mária Terézia 1765-ben vert ezüstpénze

– A 16. századból származnak az első látványosabb, jelentősebb leletek. Pénzek, kereskedelemre utaló plombák (többek között angol, bajor, bécsi plombák), és persze rengeteg kerámia. Ezek között szintén voltak importdarabok is. A 17. század már szerényebben volt jelen, a 18. századi leletek azonban jóval gazdagabbak. Pápa a török veszély elmúltával ekkor már a második virágkorát élte, a Fő téren felépült az új barokk templom, ennélfogva a tér reprezentatív jellege jelentősen emelkedett. A templom környékén található házak valószínűleg nagyon gazdag birtokosok kezébe kerültek. Ennek megfelelően látványos barokk kályhamaradványok kerültek elő, de találtunk német porcelánszobrocskákat is, valamint egy arcképet ábrázoló medaliont. Megtaláltuk még egy háztartás vagy egy fogadó teljes üvegedénykészletét: az egyik szemetesgödörbe olyan minőségű poharakat, korsókat, kancsókat és palackokat szórtak, amelyek még 300 év alatt is alig korrodálódtak. A restaurálás után ez egy nagyon látványos, jól kiállítható leletegyüttes lesz – emelte ki Mordovin Maxim. Hozzátette, emellett rengeteg 18. századi pénzérmét találtak.

Mária Terézia bronzkrajcára 1762-ből

Megtudtuk, a 19. század elején, a napóleoni háborúk idején kisebb lövöldözés történt Pápán, a régészek az erre utaló golyókat is megtalálták az egyik feltöltésben, illetve egy maréknyi rézpénzt, melynek restaurálása szintén folyamatban van.

Egy 18. századi kút részlete a Fő tér 17. számú telken

Mordovin Maxim hozzáfűzte, a próbaásatások ­március elején lezárultak, a tervezett parkoló kiépítésének megkezdése előtt azonban nagyobb, több hónapos ásatás indul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában