"valahonnan megvannak"

2020.07.23. 16:00

A zöld háromszög és a többiek – Fábián László munkáiból nyílt kiállítás Paloznakon

Tájak és azok részletei elevenednek meg Fábián László grafikusművész A zöld háromszög és a többiek című kiállításán, amit Paloznakon, a Szent József Házban nyitottak meg a közelmúltban, a Veszprémi Művész Céh és Paloznak önkormányzata szervezésében.

Kovács Erika

Forrás: Paloznak önkormányzata

Czeglédy Ákos polgármester köszöntője után Jáger István grafikusművész méltatta a művészt.

Fotó: Paloznak önkormányzata

A megnyitón kiderült, Fábián László grafikusművész metszeteket és szitanyomatokat állított ki, valamint olajfestményeket. A képek kétharmada új, és fekete alapon készültek, festőkéssel. A geometrikus formák, illetve a látvány az absztrakt határát súrolja. A művész a fekete alapot amiatt választja szívesen, amit egyébként régóta alkalmaz, mert azon nagyon intenzíven élnek a színek, és ez szokatlan, ugyanakkor hatásos.

Fotó: Paloznak önkormányzata

A képeken a művész tájakat, illetve azok részleteit jeleníti meg, szubjektív módon, amik „valahonnan megvannak”. Érvelése szerint az absztrakt úgy jön a képbe, hogy leegyszerűsödnek a hangulatok, és maradnak a formák, amik geometrikus irányba mennek el. Például egyik alkotásán csak egy zöld háromszög van, amiben látható a táj.

Fotó: Paloznak önkormányzata

A grafikusművész különleges alkotásait augusztus elejéig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitóját Buzás-Jáger Anikó és Búzás Csaba szép muzsikája tette emlékezetessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában