Az olvasó is javasolhat

2020.07.15. 14:00

Folyamatosan bővíti könyvállományát a megyei bibliotéka

Az olvasói ötleteket is bevonja a megyei könyvtár a könyvállomány gyarapításába.

Marton Attila

20200708 Veszprém Gyarapítsunk együtt elnevezésű programban beszerzett könyvek feldolgozása az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban Baranyai Tamás, Földy Ágnes, Papp Veronika könyvtárosok Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Jó– A Gyarapítsunk együtt! elnevezésű szolgáltatásunk révén az olvasók is javaslatot tehetnek azoknak a műveknek a beszerzésére, amelyek még nincsenek az állományunkban. Az olvasói javaslatok jól kiegészítik a könyvtár által tervezett állománygyarapítást – mondta el kérdésünkre dr. Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.

Szélsőségesen egyedi kéréseket nem áll módjukban teljesíteni, de az igények nagy részét általában kiszolgálják – mondja Baranyai Tamás igazgató Fotó: Penovác Károly/Napló

Hozzátette, amennyiben sikerül megvásárolniuk a javasolt művet, a kötetet a kérést benyújtó személy elsőként kölcsönözheti ki. Az olvasók többnyire új könyvek beszerzésére tesznek javaslatot, a kérések között a szépirodalom aránya hatvan százalék, a szakirodalomé negyven százalék. Az igazgató megjegyezte, szélsőségesen egyedi kéréseket nem áll módjukban teljesíteni, de az igények nagy részét általában kiszolgálják.

A szolgáltatás 2015 óta működik a megyei könyvtárban, nagy sikerrel, az olvasók évről évre több kérést adnak le: 2018-ban 149 kérés futott be, tavaly már közel 400, mondta az igazgató. Idén egy közbeszerzési eljárás indítása miatt az első hónapokban szünetelt a szolgáltatás, ám április végétől újra várják az olvasói kéréseket, amelyekből a rövid idő ellenére már mintegy 25 érkezett. Az olvasók a megyei könyvtár honlapján tehetnek javaslatokat a kötetek beszerzésére. Az igazgató elmondta, a szolgáltatás nem egyedi, más könyvtárak is begyűjtik az olvasók javaslatait, annál is inkább, mert az intézményeknek az állami támogatás tíz százalékát dokumentumok beszerzésére kell fordítania.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Baranyai Tamás arra is kitért, a könyvtár dolgozóiban már felmerült a Gyarapítsunk együtt! elnevezés lecserélésére, erre szívesen fogadnak javaslatokat is. Megjegyezte, hálával tartoznak azoknak az olvasóknak is, akik felhívják a figyelmüket a Helyismereti Gyűjtemény gyűjtőkörébe tartozó, kisebb példányszámban megjelenő kiadványokra, mert azok az alacsony példányszám miatt esetleg elkerülhetik a figyelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában