Újjászületik a manufaktúra kulturális missziója

2020.07.16. 11:00

Megnyílt a Múzeum 4.0 című kiállítás Herenden

Nagy mérföldkőhöz érkezett a Herendi Porcelánművészeti Múzeum a tavaly év végén befejeződött felújítását követően. Kapcsolódtak a 21. század ütőeréhez, megérezték annak lüktetését, és megújulva, innovatív módon fogadják már a látogatóikat.

Molnár Sándor

Virág Zsolt miniszteri biztos és Simon Attila vezérigazgató a megnyitón

A Múzeum 4.0 című kiállítás ünnepélyes megnyitóját július 15-én tartották. A manufaktúra díszudvarán Simon Attila vezérigazgató és Virág Zsolt miniszteri biztos köszöntötte az érdeklődőket.

– Meggyőződésem, hogy a 21. században újfajta múzeumi élményeket kell nyújtaniuk a kulturális intézményeknek. A mai kor generációit másként kell megszólítani, mint ahogy azt 30-40 évvel ezelőtt tettük. Az innovációnak a múzeumokat is el kell érnie, a tudás- és ismeretanyag átadásának élménnyel kell párosulnia. A mai fiataloknak már nem elég, hogy üvegbúrák alatt megtekinthetik a régi idők megérinthetetlen porcelánjait, a mai kor megkívánja, hogy a műalkotások és látogatóik között élő kapcsolat jöjjön létre, amelyet interaktív eszközök alkalmazásával segíthetünk elő – hangsúlyozta a manufaktúra vezérigazgatója, Simon Attila.

Virág Zsolt miniszteri biztos köszöntőjében elmondta, hogy a most megnyíló új kiállítást a tradíció, innováció és attrakció szavakkal lehetne a legjobban jellemezni. Kiemelte, hogy ez a kiállítás minden rétegét bemutatja annak az örökségnek, amely itt Herenden megtestesül.

– Ezzel az új kiállítással úgy gondoljuk, hogy itt a Balaton kiemelt turisztikai térség vonzáskörzetében, a 2023-ban Európa kulturális fővárosává váló Veszprém vonzáskörzetében, egy olyan új attrakció jött létre, amely minden rétegében magában hordozza a tradíciót, innovatív megoldásokat alkalmaz és bízunk benne, hogy új attrakcióként jelentős látogatószámra tesz szert – fogalmazott a miniszteri biztos. A megnyitón elektromos hegedűvel közreműködött Farkas Izsák hegedűművész. A beszédeket követően a vendégek tárlatvezetők kíséretében ismerhették meg a Múzeum 4.0 című kiállítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában