Csodás zenei ajándék a szűkebb pátriának

2020.08.05. 16:00

Komoly- és könnyűzenei dalokat hallhattak a pápai operaénekestől

Fodor Bernadett operaénekes hangján egyáltalán nem hallatszott az öt hónapos fellépéshiány, helyi koncertsorozatával, csodás dallamokkal újfent lenyűgözte a közönséget.

Laskovics Márió

Fodor Bernadett operaénekes Muzsikáló nyáresték címen adott ingyenes hangversenyt múlt hétvégén három helyszínen: pénteken a gannai római katolikus templom és mauzóleum kertjében, szombaton a tapolcafői református templom parókiaudvarán, valamint vasárnap a pápai református templomban. A független klasszikus zenei előadóművészek számára kiírt Köszönjük Magyarország! pályázatban megvalósult koncerteken Miklós Csongor kántor működött közre zongorán, Molnár Zoltán László pedig a hangosításért és néhány műsorszám hangszereléséért felelt.

A vasárnapi alkalmon Parola Csaba egyházzenész köszöntötte a szép számú közönséget a Pápai Református Egyházközség nevében, majd Fodor Bernadett konferálta fel az általa választott dallamokat. Az egyórás műsor repertoárjában a művész gyönyörű és erőteljes hangján felcsendültek imádságok, barokk és romantikus zenei darabok, magyar népdalok, nóták, könnyűzenei dalok, legmeghatóbb csúcspontokként egy meglepetés maori dal, József Attila Mama című versének sanzonfeldolgozása, valamint a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című operett-dalbetét.

Fodor Bernadett operaénekes csodás hangjával, változatos repertoárral és Miklós Csongor kántor kíséretében varázsolta el a közönséget
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fodor Bernadett szabadúszó előadóművészként utoljára február végén a madridi Királyi Operaházban énekelt közönség előtt, az utolsó előadások alatt indult el ott a járvány.

– Kissé sokkos állapotban voltam kénytelen hazautazni, de szerencsére megúsztam. Apránként realizálódott, hogy hosszú ideig nem lesz éneklés. Úgyhogy ez nagyon nehéz, megterhelő volt lelkileg. Hetekig tartott kiheverni a megrázkódtatást, még a hangom is elment egy időre. Az ember lelke tényleg annyira a hangján keresztül érvényesül az esetünkben, hogy le voltam blokkolva. A kedvenc hobbijaimba, a képzőművészetbe és a nyelvtanulásba temetkeztem. Régóta rajongok az új-zélandi őslakosok kultúrája, zeneművészete, népzenéje iránt, úgyhogy elkezdtem maori nyelven tanulni, ezzel töltöttem az időt – idézte fel az operaénekes.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A hangja karbantartása kapcsán hozzátette, természetesen gyakorolni azért kellett, csak ezt nehezítette, hogy nem tudta, nagyjából mikor állhat újra színpadra. Régi darabokat vett elő, majd újakat is betanult. Úgy döntött, a hosszú leállás után először szűkebb pátriájában, saját közegében, a legszeretettebb közönségének énekel.

A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a fellépést
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Tervek, felkérések vannak, az Állami Operaházban és külföldön is vannak tervezett fellépéseim, de az, hogy mi és hogyan valósul meg, tőlünk független. Bízom benne, minél több létrejöhet. Legkorábban augusztus 19-én Budapesten, az Operaház Eiffel Műhelyházának parkfoglaló gáláján lépek fel Jonas Kaufmann német tenorral és magyar magánénekesekkel – árulta el Fodor Bernadett operaénekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában