nagy sikert aratott

2020.08.27. 16:00

Megtartották az első koncertet a felújított bakonybéli orgonán

A Szent István-napi megemlékezés méltó zárása volt a Szent Mauríciusz monostorban tartott lélekemelő zenei program.

Müller Anikó Hanga

Nagy érdeklődés és siker fogadta Mali Katalin és Navratil Andrea koncertjét

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Mennyek királynéja című koncerten közreműködött Mali Katalin orgonaművész és Navratil Andrea népdalénekes.

A 18. században a templomban a liturgiában használhattak kürtöket és trombitákat. Orgona 1758. június elsején került a templomba, a győri Buckhardt Gáspár orgonaépítő műhelyéből, mely hatvan éven át szolgált, majd Kajár községnek (ma Kajárpéc) – mely Szent István-i adományként a bakonybéli apátság birtoka volt – ajándékozták. 1822-ben a veszprémi Wilde József orgonaépítő új hangszert készített a bakonybéli templomba, melyhez felhasználta a veszprémi székesegyház 1743-ban épített orgonájának sípjait.

A monostor millenniumi felújítása során az orgonát is teljeskörűen restaurálták, feltárva és visszaállítva az eredeti harmonikus színezését, e munkát Takács Péter orgonaépítő mester végezte.

Nagy érdeklődés és siker fogadta Mali Katalin és Navratil Andrea koncertjét Fotó: Müller Anikó Hanga

A nagy sikert aratott ünnepi esemény azért is volt különleges, mert ez volt a felújított barokk hangszeren az első orgonakoncert. A zenei est a Köszönjük Magyarország pályázat támogatásával valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában