Táncházi vendégség

2020.08.08. 11:00

Visszatanítják a hagyományokat a tördemiciek

A Táncházak vendégségben című program keretében a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai a helyi néphagyományt, a Zöldágjárást segítették visszatanulni a faluban élőknek, hogy ne vesszen feledésbe.

Tóth B. Zsuzsa

A hegymagasi néphagyományt elevenítették fel a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai, hogy a helyiek tovább éltethessék a mára feledésbe merült népszokást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt a táncegyüttes vezetőjétől, Szabó Csabától megtudtuk, az együttes azzal a céllal hozta létre a programot, hogy a környékbeli falvak visszatanulhassák saját néphagyományaikat. Az együttes korábban Raposkára látogatott, legutóbb pedig a helymagasiakat szembesítette azzal, hogy milyen kincsük volt régen.

A hagyomány felelevenítése 30 éves kutatómunka eredménye. A zenetudományi intézet anyagából Kerényi György és Gábor Judit kutatta fel például a Balaton-felvidéki zöldágazást amelynek hegymagasi verzióját a helyi Tóth Terézia és Tóth Rozália adta át. A gyűjtők rögzítették az asszonyok énekét, a hangfelvételt pedig most lejátszotta Csaba, többek között a Néprajzi Múzeumban kutatta fel a kincset. Az együttes engedélyt kért a visszahonosításra, hogy a régi szokások újra éljenek.

A hegymagasi néphagyományt elevenítették fel a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai, hogy a helyiek tovább éltethessék a mára feledésbe merült népszokást Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kultúrházban összegyűlt a falu apraja-nagyja, sokan voltak kíváncsiak a hagyományra. A játék szövegét megtanulták az esten, majd bekapcsolódtak a zöldágazásba is. Amennyiben szeretnék, így már nincs akadálya, hogy húsvétkor saját hagyományukat éltessék, az eredeti játékot játsszák a falu főutcáján.

A táncegyüttes a nyári hónapokban idén csupán havonta néhányszor lépett fel, azonban a szokásos nyári rend szerint próbálnak a tagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában