Arcok és gesztusok

2020.09.07. 07:00

Katartikus élmény volt a Magdolna ősbemutatója a Filmpikniken

Ha szeptember harmadika és ötödike között Veszprémben vagy Balatonfüreden jártunk, egy csinos fél női arcba ütköztünk lépten-nyomon.

Napló

20200904 Veszprém Hangvilla. Magdolna filmbemutató. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ez pedig azt jelentette, hogy a 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként a Veszprém-Balaton Filmpiknik zajlott az említett városokban. A Filmpiknik szándékai szerint az év legjobb magyar filmjeire koncentrált, és a feladatot kissé lazán értelmezve teljesítette is.

Veszprém megye szempontjából az esemény legfontosabb momentuma kétségkívül Buvári Tamás alkotásának, a Magdolnának az ősbemutatója volt. A film ezer szállal kötődik szűkebb pátriánkhoz, valamint nagyrészt közösségi finanszírozásból készült, és már csak ezért is a magunkénak érezhetjük. A Magdolna szeretetről, szolidaritásról, valamint egy lány emberfeletti küzdelméről mesél, és a premier előtt erről beszélt a film rendezője is, rendkívül hatásos és megindító bevezetőjében.

A történetben az oroszok által 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi (akinek boldoggá avatását 2017-ben kezdeményezték a Vatikánban) két drámai napját kísérhetjük végig.

Egyet 1933-ból, amikor rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja a sorsát, illetve egyet a második világháború utolsó napjaiból. A gyermek Magdolnát Buvári Villő, a felnőttet Nagy Katica alakítja, mindketten egy alighanem sokáig emlékezetes karaktert formálnak meg, átütő erővel. A film operatőre, Tóth Zsolt varázslatos képi világot jelenít meg, nem véletlenül kapta meg idén a legnagyobb szakmai elismerést úgy, hogy a film még nem is volt százszázalékosan kész.

Buvári Tamás rendezőt (balra) azonnal megragadta Magdolna története Fotó: Pesthy Márton/Napló

Buvári Tamás úgy nyilatkozott, hogy amikor megismerte, egyből megragadta az egyszerű és őszinte szeretet, valamint az elesettek iránti szolidaritás, amely Magdolna történetéből áradt, és az a sorsszerűnek tűnő áldozathozatal, amely végül vértanúhalálában be is következett. Adódik persze a párhuzam Jeanne d’Arc vívódásával és sorsával, azonban ez azért igencsak durva leegyszerűsítés lenne. A Magdolna egy egyszerű, ugyanakkor elhívott és elhivatott magyar munkáslány belső drámáját mutatja be, miközben felhívja a figyelmet a korunkban gyakran kihagyásokat produkáló történelmi emlékezet fontosságára is.

Teszi mindezt transzcendensen és lecsupaszítva, arcokkal és gesztusokkal beszélve, és a legszebb bressoni, tarkovszkiji hagyományokat követve.

Az emlékezetes film vetítése utáni rövid, ám lényegre törő méltatásában Udvardy György veszprémi érsek a katarzis szót használta. Találóan és pontosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában