Fekete István Irodalmi Társaság

2020.09.22. 07:00

Vuk és Kele rajongóit kalauzolja az új kötet

A Fekete István Irodalmi Társaság második alkalommal adta ki a Fekete István múzeumok és emlékhelyek Magyarországon című javított, bővített kiadványt, amelyhez hasonló bédekker még nem jelent meg hazánkban.

Tóth B. Zsuzsa

Horváth Tibor a kötet második kiadásával

Fotó: Györkös József/Napló

Amint azt a társaság elnökétől, Horváth Tibortól megtudtuk, a nyáron megjelent különleges, akár útikönyvnek is beillő kötet segítségével a Fekete Istvánt tisztelők, Vuk és Kele rajongói végigjárhatják az író emlékhelyeit az országban. Ugyanis az első kiadáshoz hasonlóan a kötetből kiderül, hogy melyik városban mely iskola vagy utca viseli Fekete István nevét, hol avattak táblát, emlékművet az író előtt tisztelegve.

Az egyes helyeket a kötetben szereplő QR-kódok vagy a megadott GPS-koordináták segítenek megtalálni. Sőt, az első kiadásban szereplő 12 emlékhellyel szemben az új kiadás már öttel több helyszínt mutat be. Időközben ugyanis Zircen is elkészült egy Fekete-emlékhely, másokról pedig (például Győr, Siófok) egyszerűen csak nemrég szerzett tudomást a társaság. Amellett az író fia, ifjabb Fekete István levelével szintén kiegészült a kiadvány, ugyanis édesapja életrajzából olyan tényeket közölt a szerkesztővel, amelyekről eddig csak a család tudott.

Horváth Tibor a kötet második kiadásával
Fotó: Györkös József/Napló

Az első kötethez hasonlóan az új kiadvány szintén 700 példányban készült, a kiadást a társaság fedezte, valamint az ajkai önkormányzat és az adó egy százalékokból származó bevételek támogatták – tudtuk meg. Horváth Tibor leszögezte továbbá, hogy mivel az ország szinte minden pontján vannak emlékhelyek, ott is, ahova nem volt kötődése az írónak, joggal vélhetjük, hogy Fekete István minden magyaré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában