Online lehetőségek

2020.10.11. 11:00

A Múzeumok Őszi Fesztiváljára és új időszaki kiállításra is készül a Laczkó Dezső Múzeum

A koronavírus járvány a múzeumok életét is átírta, a szakemberek próbálnak új formákat kitalálni a látogatók fogadására és a programszervezésre. Sok eseményt online formában kell eljuttatniuk a közönséghez. A Laczkó Dezső Múzeumban (LDM) az őszi programokról tartottak sajtótájékoztatót.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához idén is több programmal csatlakozik a veszprémi múzeum. A járványhelyzet miatt főként online, a múzeum közösségi oldalán követhető programokkal készülnek. Elsőként a zártkörű szakmai múzeumi koordinátori kerekasztalt tartják, majd október 14-én 14 órától a Veszprém megyei múzeumpedagógiai börzéhez lehet online csatlakozni. A Gáspár Gábor fotóit bemutató A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállításhoz október 17-én, 14 órakor tartanak online eseményt.

A Laczkó Dezső Múzeumban az őszi programokról tartottak sajtótájékoztatót. Fotó: Sági Ági/Napló

- Nyáron egy kis videósorozattal kezdtük el a Balatoni Almanach ismertetését, ezt folytatjuk majd az őszhöz kapcsolódó versekkel október 21-én 10 órakor online követhetően. Egyetlen élő programunkat Üvegséta Veszprém épületeiben és utcáin címmel indítjuk. Ez Veszprém kiemelkedő, megtekinthető üvegművészeti alkotásait veszi majd sorra október 29-én, 16 és 18 óra között.

A program a Hősök kapujától indul, és regisztrációhoz kötött.

Ez a séta a Hősök kapujában megtekinthető időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik, mely a múzeum üvegművészeti gyűjteményéből válogat. Ehhez a kiállításhoz egy online esemény is kapcsolódik, melyet Üvegen innen és túl címmel, november 7-én, 14 órától láthatnak az érdeklődők – mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta intézményvezető.

Az LDM kiállítóhelyei közül a Tűztorony, a Hősök kapuja és a főépület is látogatható, november 1-től mindhárom helyszín keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.

A várbörtön kiállítás az ügyészség egészségmegóvása érdekében nem látogatható. Az LDM időszaki kiállításai a Kárpát-medencei viseleteket bemutató, De a fátyol nehéz gúnya és Gáspár Gábor fotókiállítása A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig. A Fényben tündöklő című időszaki kiállítás a Hősök kapujában látható.

Péterváry-Szanyi Brigitta intézményvezető Fotó: Sági Ági/Napló

- Új időszaki kiállításunk Magyar világ 1938-1940 címmel, a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet jóvoltából október 20-tól a tervek szerint a jövő nyárig lesz látható. Elsősorban az 1938-1940 közötti mindennapi polgári életet mutatja be, és kiegészül a múzeum saját anyagával, így Veszprém korabeli életébe is bepillantást lehet majd nyerni – tette hozzá Péterváry-Szanyi Brigitta.

A járványhelyzet miatt a múzeumban is több biztonsági intézkedést vezettek be. Kérik a látogatók közötti 1,5 méteres távolság megtartását és zárt terekben maszk viselését. Minden kiállítóhely bejáratánál helyeztek el kézfertőtlenítőt, a gyakori szellőztetés miatt hűvösebbek a látogatóterek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában