Ökojátszóter a Fő téren

2020.10.06. 07:00

Környezettudatos játékokat, foglalkozásokat kínált a pápai múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi rendezvényén egyebek mellett minikiállítással, kézműves foglalkozásokkal, kosárkörhintával várta az érdeklődőket a Gróf Esterházy Károly Múzeum.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gróf Esterházy Károly Múzeum a környezettudatosság jegyében ingyenes ökojátszóteret szervezett kicsiknek és nagyoknak a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében múlt szombaton a Fő térre.

Különféle kézműves foglalkozások és ügyességi játékok várták az érdeklődőket a múzeumi játszótéren Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nagy-L. István múzeumigazgató elmondta, kétmilliós forintos támogatást nyertek el a tavalyi és az idei múzeumi játszótér megvalósítására a Pápa város kulturális fejlesztéséért helyi közösség (helyi akciócsoport) által kiírt pályázaton. Kiemelte, a Múzeumok Őszi Fesztiválja a múzeumok második legfontosabb programsorozata, s a pápai múzeum már tradicionálisan a város fő terén tart rendezvényt, mindig valamilyen gondolatra kihegyezve.

A Kékfestő Múzeum a kékfestés értékeit bemutató minikiállítással kedveskedett a látogatóknak Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Ha belegondolunk a történelembe, akár még a száz évvel ezelőtti világra is, szinte ismeretlen volt a szemét fogalma, mai formájában nem létezett. Jelen korunkkal ez rendkívül éles kontrasztot jelent. E köré fűztük fel az idei tematikát, de természetesen a Kékfestő Múzeum, városunk egyik fontos kulturális, turisztikai kincse sem maradhatott ki: minikiállítással kedveskedtünk a látogatóknak, megmutatva a kékfestés értékeit. A kollégák saját készítésű pólókat viseltek, ezzel a régmúltból eredő folytonosságot igyekeztünk képviselni. Az ökoszemlélet megjelenik múzeumunk működésében is, például múzeumpedagógiai foglalkozásunk, nyári táborunk szól az újrahasznosításról – jegyezte meg Nagy-L. István múzeumigazgató.

Az érdeklődő családok napos, szeles időben próbálhatták ki a játékokat, foglalkozásokat a Fő téren Fotó: Laskovics Márió/Napló

A környezettudatosság jegyében kérdőíves felmérés, többféle kézműves foglalkozás, ügyességi játék, valamint a természetes anyagok használatát hangsúlyozandó különféle fajátékok, például kosárkörhinta várta az érdeklődőket. A tárlaton textilek, mintakönyvek, eredeti nyomóminták voltak láthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában