Múzeumok őszi fesztiválja

2020.11.29. 20:00

Nem lehetetlenítette el a gazdag programkínálatot a járványhelyzet Sümegen

A Kisfaludy emlékház idén is részt vett a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatban, három eseményt terveztek az intézmény vezetői.

Tóth B. Zsuzsa

Oszkai Réka szakmai vezető csapatával szinte egész évben a járvány helyzethez igazodva dolgozott

Forrás: Emlékház

A fesztivál keretében elindították az Értékek Klubja programot, melyet a Famulus Egyesülettel, a közösség segítségével és a MOL Alapítvány pályázati támogatásával valósítottak meg. A klub bázisát a Kisfaludy Sándor Gimnázium diákjai alkotják, akik közül többen már tavaly is részt vettek a Fotóklub kreatív diákcsapatában – tudtuk meg Oszkai Réka szakmai vezetőtől.

– Sajnos ebben a helyzetben igazán nehéz a személyes találkozásokat megszervezni, maszkban, egymástól távol ülve részt venni egy olyan programon, amelynek a célja az lenne, hogy jó hangulatban, közösen dolgozzunk egy célért. Mi mégis helyt állunk! Miután a személyes találkozókat nem lehetett megszervezni, online üzemmódba kapcsolva, elkezdtük a logo tervezését. A tervet benyújtottuk a Nemzeti Művelődési Intézet „Ebben benne vagyunk!” logó pályázatára. Az emblémát Szalai Niki, KÖSZI-díjas, 17 éves fiatal, a Kisfaludy Sándor Gimnázium diákja tervezte.

Az jelképezi a történelmi értékeket, az őskori kovakőbányát, a Lavater-féle koponyát, Kisfaludy és Darnay hagyatékát, kulturális, természeti, gasztronómiai és épített örökségünket.

A fesztivál keretében Fotókiállítás finisszázst is szerveztünk.

Horváth Orsolya és Bánhelyi József fotókiállításának zárónapján lehetőség volt az alkotókkal beszélgetni, még utoljára megnézni az udvarunkban látható ”Természet színei„ és az ablakokba kihelyezett ”Ablak a múltra„ kiállításokat. A teázós, beszélgetős délután nagyon jól telt, bár zártunk két tárlatot már meg is született a következő „ablakkiállítás” ötlete, amelyet a közeljövőben megvalósítunk.

Az utolsó programunk a Civilek az Emlékházban – közösségi beszélgetés volt. Ötleteltünk az adventi rendezvények szervezéséről, a 2021. évi közösségi programok lehetőségéről és bemutattuk a folyamatban lévő fejlesztéseinket. Beszámoltunk két Leader projektről és két Kubinyi pályázatról. A Himfy Pont – Ifjúsági közösségi pont kialakítása a Kisfaludy Emlékházban című közösségi tér pályázatunk első felét már tavaly megvalósítottuk, abból alakítottuk a vetítő termet. A második ütemben beszereztük egy információs terminált, kis-asztalokat és galériasínt, installációt, világítást.

Oszkai Réka szakmai vezető csapatával szinte egész évben a járványhelyzethez igazodva dolgozott Fotó: Emlékház

Az információs terminálon Kisfaludy Sándorhoz kötődő településeket mutatunk be. Soltis Lehet színművész előadásában romantikus Kisfaludy verseket lehet hallgatni, elmerülni a korban, időben. A terminálok segítségével olyan kontextusba helyezzük az egyes kiállítások anyagát, hogy az mindenki számára érthető legyen. A ”Turisztikai kínálat fejlesztése a Kisfaludy Emlékházban„ című pályázatunk célja az emlékház elektromos hálózatának megújítása és a kapcsolódó felújítási munkák megvalósítása.

Kubinyi Ágoston Programból muzeális intézmények fejlesztésére irányuló pályázatunkat ismét támogatták.

A projekt 3. ütemében még idén, 4. ütemében pedig jövőre megvalósul az állandó kiállítások fejlesztése. A 2017-óta ütemezett fejlesztési koncepciónk címe: Kisfaludy Sándor Emlékház szakmai megújítása, a költő tárgyi és szellemi örökségének széles körű bemutatásához szükséges interaktív kiállító terek létrehozása. Nagyon jó érzés, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma évek óta támogatja a fejlesztési elképzeléseinket, melyben partnerünk a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete is – mondta Réka, reményét fejezve ki, hogy 2021. nyarára megújul az emlékház és fogadhatják a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában