Kiállítás

2020.11.26. 11:00

Új arcát mutatja Veszprém Ladányi Tamás asztrofotóin

A Pannon Egyetem Kultúraszervező csoportjának jóvoltából Ladányi Tamás asztrofotográfus munkáiból virtuális kiállítás nyílt, melyet az egyetem honlapján tekinthetnek meg az érdeklődők.

Horváth Virág

Forrás: kultura.uni-pannon.hu

Ladányi Tamás Veszprém felett az ég című kiállításának képeiben a királynék városának új arcát szeretné bemutatni: a nappalról közismert nevezetességeket a Nappal, a Holddal, csillagokkal, égitestekkel, légköri jelenségekkel együtt prezentálja. Az anyag az elmúlt tizenegy év munkáját mutatja be.

– A fotókon megjelenő számos jelenség csak nagyon rövid ideig volt észlelhető, ezeket a helyeket helybéli fotográfusként gyorsan lencsevégre tudtam kapni. Célom, hogy városunkat ne csak kulturális, történelmi, építészeti vonatkozásban ismerje meg a közönség, hanem csillagászati relációban is – írja a szerző a kiállítás bemutatójában.

Villámok éjszakája – Ladányi Tamás egyik felvétele Fotó: kultura.uni-pannon.hu

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának ajánlója szerint Ladányi Tamás fotói az univerzumból érkező fénysugarak és a légkör játékos egymásra hatásából származó tüneményeket jelenítik meg, amelyeket bármelyikünk megpillanthatna, mégis többnyire csak az avatottak veszik észre. Ha csillagfényes nyári éjszakán felpillantunk az égre, megnyugvást érezhetünk, hogy a világegyetem mennyire végtelen, tiszta és rendezett, nem úgy, mint törékeny és sebezhető földi világunk.

A kiállítás folyamatosan megtekinthető december 10-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában