A Pápai Református Gyűjtemények új kiadványa

2020.12.23. 16:00

Egy könyv Veszprémről és Balatonalmádiról

Véghely Dezső visszaemlékezéseiből képet kapunk egyebek mellett a századforduló megyebáljairól, a veszprémi tűzvészről, valamint a balatonalmádi fürdőéletről.

Laskovics Márió

Véghely Dezső visszaemlékezéseit a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei adta ki

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A közelmúltban jelent meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei kiadásában, Hudi József levéltárvezető szerkesztésében Véghely Dezső (1882–1955) nyugalmazott budapesti posta műszaki főigazgató visszaemlékezése, melyet 1944–1945-ben Nyugat-Magyarországon és Bajorországban vetett papírra. A kötet ajánlása szerint a szerző korán elvesztett édesapjának, Véghely Dezső (1840–1897) Veszprém megyei alispánnak, történésznek kívánt maradandó emléket állítani azzal, hogy megörökítette gyermekkorának feledhetetlen élményeit, adta hírül Hudi József levéltárvezető.

Véghely Dezső visszaemlékezéseit a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei adta ki Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A memoárból megismerjük az újonnan átadott megyeházán folyó hivatali munkát, a református Véghely család történetét és mindennapjait, az emlékezetes megyebálokat és ünnepségeket, a pesti és fehérvári utazásokat, a cecei rokonlátogatásokat. Élén színekkel örökíti meg a diákként átélt 1893-as nagy veszprémi tűzvészt, amely amellett, hogy óriási károkat okozott, lökést is adott a város modernizációjának, a tűzrendészet újjászervezésének és a vízvezeték-hálózat kiépítésének. A kötet bemutatja az almádi fürdőéletet, melynek édesapja egyik fő szervezője volt. A Pápai Református Gyűjteményekben kapható kötet megjelenését a Balatonalmádi Református Egyházközség, Balatonalmádi Város Önkormányzata, a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia támogatta – tájékoztatott Hudi József levéltárvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában