Még életében utcát neveztek el róla

2021.01.21. 11:00

Endrődi Sándorra emlékeztek Veszprémben

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közös megemlékezést tartott az Endrődi-szobornál a költő születésének évfordulója alkalmából.

Horváth Virág

Sebő József a Magyar Irodalomtörténeti Társaság nevében helyezte el a koszorút Endrődi Sándor szobránál a Jeruzsálemhegyi Baráti Körrel közösen tartott megemlékezésen

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2020-ban, Endrődi Sándor születésének 170. és halálának 100. emlékévében sok programot tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt ezek nem valósulhattak meg.

– Irodalmi eseményekkel, felolvasásokkal, kvízekkel, vers­mondó versenyekkel és egy nagyszabású emlék- üléssel is készültünk. A város szinte összes intézménye bekapcsolódott a szervezésbe, a megyei könyvtár, a Művészetek Háza és a Laczkó Dezső Múzeum kiemelten nagy szerepet vállalt volna benne. Kiállítást is terveztünk a költő életéből, ebben a Petőfi Irodalmi Múzeum segített volna bennünket. 2019-ben kezdtük el a szervezést, de a 2020-ra tervezett szinte összes programot le kellett mondanunk – mondta el a Napló kérdésére Sebő József, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának elnöke.

Sebő József a Magyar Irodalomtörténeti Társaság nevében helyezte el a koszorút Endrődi Sándor szobránál a Jeruzsálemhegyi Baráti Körrel közösen tartott megemlékezésen Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az Endrődi Sándor utcát még életében róla nevezték el, 1912-ben. Akkoriban ez még egy mellékút volt, a lakótelep sem létezett. Ennyire megbecsülte az ő munkásságát a szülővárosa, Veszprém, nemhiába, hogy szülővárosának ajánlotta élete utolsó kötetét, A pálya végént. Saját korában nagyon jelentős, nagyon ismert költő volt, sokan a legnagyobbnak tartották őt – tette hozzá Kanyár Erika, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának alelnöke.

A szervezők elmondták, a költő halálának évfordulóján a budapesti Kerepesi temetőben látogatták volna meg Endrődi Sándor sírját. Hozzátették, minden a vírushelyzettől függ, de remélik, hogy tavasszal néhány elmaradt programot pótolni tudnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában