világirodalom

2021.02.01. 07:00

Nemzetközi online konferenciát szerveztek Dosztojevszkij születésének évfordulóján

Az író születésének 200. évfordulóján szervezett Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel kétnapos nemzetközi online konferenciát a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij az orosz és a világirodalom mindmáig legnevesebb képviselőinek egyike, a 19. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az úgynevezett filozófiai-ideológiai regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere.

Születésének 200. évfordulója alkalmából Szávai Dorottya és S. Horváth Géza szervezésében valósult meg január 28–29-én az online nemzetközi konferencia, ahol Natalia Fatejeva, Valerij Tjupa, Konstantin Barsht mellett több neves magyar kutató, például Demény Péter a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről, Dukkon Ágnes és Szávai János az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, vagy Horváth Kornélia a Pázmány Péter Tudományegyetemről is előadott.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Fotó: Wikipédia

A komparatisztikai, vagyis összehasonlító irodalomtudományi konferencián a Pannon Egyetem kutatóinak előadása is hűen tükrözte, hogy amellett, hogy a Dosztojevszkij-kutatás töretlen manapság is, a komparatisztikai aspektus még tágabb értelmezési lehetőségeket kínál. Szávai Dorottya, a Pannon Egyetem oktatója „Dosztojevszkijnél látom, amit nem látok. Dosztojevszkij – Pilinszky – Takács Zsuzsa” címmel tartott előadást, Kovács Gábor Dosztojevszkij Gárdonyi kisregényeinek prózaművészetére gyakorolt hatását vizsgálta, Arany Zsuzsa pedig az író és a Nyugat kapcsolatát mutatta be.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatásból megvalósuló kétnapos konferencián harminc kutató mutatta be eredményeit a témában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában