Megsínyli a kulturális élet ezt a bezárkózós időszakot

A tapolcai festőművész, T. Szabó László tavalyra tervezett önálló kiállítása még várat magára a járvány miatt, de vallja, hogy nem telt haszontalanul számára az elmúlt egy év.

Tóth B. Zsuzsa

T. Szabó László több kiállítása is elmarad idén Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az alkotóval éppen a járvány tavaly tavaszi kezdetén beszéltünk utoljára. Akkor megviselte őt és feleségét, hogy nem láthatják gyermekeiket, unokáikat. Azóta javult a helyzet, ha a szabályok betartásával is, de szorosabbá fűzték egymással a kapcsolatot.

– Ennek az időszaknak a pozitív hozadéka talán az lehet, hogy megerősödik az emberben az alkalmazkodóképesség. Szokatlan ilyen hosszú időt a külvilágtól elzárva, jó részt magunkra utalva lenni. De a család iránti vágyódás legyőzött mindent, és talán immunerősítő lehet a lelki nyugalom, hogy néha látjuk egymást. A család minden tagja egészséges, ennek nagyon örülünk. Maga a járvány ténye nem viselt meg, hasznosan telt az idő, ha nem is inspiratív időszak a mostani. Az alkotók visszafogottabbak, hiszen a vírus nem olyan téma, amelyet fel lehetne dolgozni. A korábbinál inaktívabb voltam az elmúlt időszakban. A várakozás idejét arra használtam tavaly, hogy az összes itthon levő képemet újrakereteztem, magam barkácsolva, festve a kereteket. A kultúra megsínyli ezt az időszakot, szinte nullára redukálódtak a lehetőségek. A vizuális térben való megmutatkozásra ugyan lett volna alkalom, de ódzkodtam tőle. Más annak a hatása, mint ha élőben szemléli valaki a képeket, hiszen a tárgyaknak is van aurájuk – mondta T. Szabó László, akinek a járvány miatt elmaradt a tavalyra tervezett önálló kiállítása és csúszik a sárvári várban rendezendő idei tárlata időpontja.

T. Szabó László több kiállítása is elmarad idén
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ha a járvány már engedi, az idén egy, még a tavalyi évre tervezett, különleges kezdeményezés részese is lehetek, a badacsonyi Laposa pincészet kulturális, képzőművészeti kiállítása és vására résztvevőjeként a Hableány étteremben. A balatonfüredi Vaszary-villába ugyancsak kaptam meghívást, és több csoportos tárlat terve megvalósulhat még idén. Az önálló kiállításom anyagai közül néhányat a közösségi oldalon már bemutattam, ahogy a régebbi alkotások némelyikét szintén. Kicsit pótcselekvés a virtuális térben produkálni a jelenlétet – mondja a festőművész, aki szerencsésnek vallja magát. Hiszen bár a tapolcai városközponthoz közel, de családi házban él.

– A családi ház és a kert inspirálóbb környezet, mint egy lakótelep, sokat segít, hogy az ablakból kitekintve is a magunk alakította természetet láthatjuk. Ez is hozzájárult, hogy viszonylag könnyedén sikerült átvészelni a nehéz hónapokat. Persze, hiányzik a jövés-menés, a kiállítások sora, de elfogadjuk a helyzetet, és a családra, az egészségre koncentrálunk. Közben sok, később vizuálisan megjeleníthető gondolatot hordozok – vallja T. Szabó László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában