Negyedszázada muzsikál

2021.03.11. 11:00

Németh Tibor énekes, zenész, dalszerző is várja már a fellépéseket

Negyedszázada áll a színpadon Németh Tibor énekes, zenész, dalszerző. A ma is a fiatalabb korosztályhoz tartozó zenész elmondta, hatalmasat változott 25 év alatt a technika és a közönség.

tisler anna

Németh Tibor számára a közönség szeretete a fontos. Szeretné, ha mihamarabb visszatérhetne a színpadra

Forrás: Archív

Ma már nem elég a hibátlan énektudás, és egy szál gitárral sem lehet a színpadra állni, viszont bárki felléphet, semmiféle vizsga vagy képzettség nem feltétel. Azt mondják, szabályozzon a piac, döntsék el a nézők, mire van igény. A következmény, hogy felhígult a szakma. Aki nem megfelelő, idővel kihullik, addig viszont komoly csalódást okoz sok szervezőnek, nézőnek, és elront néhány rendezvényt.

Németh Tibor 2002. december 19-én szerezte meg a működési engedélyt. Abban az időben ez még feltétel volt. Payer András előtt vizsgázott énekből és szintetizátorból. Az ismert művész gratulált neki, biztatta, hogy tanuljon még, képezze magát, és szerepeljen színvonalas programokon. Fellépett szállodákban, esküvőkön, települési rendezvényeken. Szinte nem volt szabad hétvégéje.

Tavaly február óta, a koronavírus megjelenésétől viszont megszűnt minden. A leállást ő is, mint minden szereplő, nehezen viseli. Elmondta, szomorúan olvassa a neten, hogy egyre több zenész a túlélésért áron alul adja el az eszközeit. Nyitás után mivel zenél majd, vagy ha nem tud fellépni, miből vesz újat? Félő, hogy sokak pályafutása véget ér. A jelenlegi helyzet arra jó, hogy gyakoroljanak, képezzék magukat, fejlesszék az eszközeiket.

Ma komoly előnyt élvez az, akinek korszerű hangszerei, fény- és hangtechnikája van. Egymaga tud biztosítani mindent, és nincs kiszolgáltatva senkinek. Ezeket a berendezéseket számítógépes program vezérli, amelyet a zenésznek kell megírnia, ez időigényes, és komoly számítástechnikai tudás szükséges hozzá.

Németh Tibor elmondta, hogy rendszeresen leül és gyakorol. Ha ismét lehet programokat szervezni, készen kell állnia. A közönséggel videó-

megosztó csatornán, a közösségi oldalon vagy messengeren tartja a kapcsolatot.

Németh Tibor számára a közönség szeretete a fontos. Szeretné, ha mihamarabb visszatérhetne a színpadra Fotó: Archív

A legrosszabb mindenki számára a bizonytalanság. Házasságkötésre készülő párok, programszervezők keresik fel, hogy számítanak rá továbbra is, de ebben a helyzetben időpontot sem tudnak egyeztetni. Tavaly a nyitást követően mindenki azonnal be akarta pótolni az elmaradt lakodalmat, falunapot. Megtörtént, hogy ugyanarra az időpontra négyen hívták. Szomorúan mondott nemet. Ha véget ér a korlátozás, valószínűleg idén is így lesz. Az elmúlt negyed évszázad alatt nem fordult elő, hogy több mint egy évig alig legyen lehetőség.

Németh Tibor zenei pályafutása az orgonával kezdődött. A helyi kántor hallotta meg, milyen jól zenél, évekig foglalkozott vele, majd kapott bemutatkozási lehetőséget. Szorgalmasan képezte magát, egy keszthelyi zongoratanárnál is tanult évekig, majd szintetizátorra váltott. Foglalkoztatja a gondolat, hogy visszatér az orgonához.

Ma már több mint kétezer dalt tud eljátszani bármikor. Az aktuális menő szerzeményekben pedig kötelező otthon lenni. Egy esküvőn vagy bálon a kisgyermektől a nyugdíjasig mindenki ízlését ki kell szolgálni. Számos stílus fér meg a zenei életben egymás mellett, mindre fel kell készülni. Kérhetnek rockot, magyar nótát, diszkót. Németh Tibor többször szerepelt egy országos zenei televíziós csatornán, megismerkedett sok neves zenésszel. Tehetségkutatókra is hívták, de nem kívánta megméretni magát. Mint mondta, számára a közönség szeretete a fontos, az, hogy örömet szerezzen, szórakoztasson. Az a pillanat, amikor a lakodalom végén odamegy hozzá az ifjú pár, és azt mondja, feledhetetlenné tetted életünk egyik legszebb napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában