ünnepi programok

2021.04.03. 15:30

Hagyományosan festik a tojást Füreden, nyúlcipőt húznak Zánkán

Hagyományos tojásfestést lehet látni Balatonfüred egyik kulturális oldalán, Zánkán nyúlcipőt húznak húsvétkor, mert hímes tojásokat keresnek az erdőben.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mindkét településen elmaradnak a járványhelyzet miatt a szokásos húsvéti programok, de gondoskodtak az ünnepi hangulatról Balatonfüreden és Zánkán is.

Füreden széles összefogással biztonságos programokat kínálnak a családoknak, a sétálóknak. A városban korábban is díszítettek már tojásfát, amit idén április 4-ig még több helyszínen lehet látni.

Ünnepi hangulat uralkodik Balatonfüreden, a Vaszary Galéria kertjében is Fotó: Füredkult

A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult), a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület munkatársai, valamint Holczer András alpolgármester, illetve önkormányzati képviselők, köztük Pálffy Károlyné és Gáspár Ákos idén sokfelé elhelyezték az ünnepi dekorációkat, így a Vaszary Galéria kertjében, a Vitorlás téren, a Szent István téren, a Hősök terén, a Köztársaság úti lakótelepen az óvodánál, Balatonarácson, illetve a helyi Lions Club szervezésében a Kovászna parkban. A helyiek is szívesen csatlakoztak hozzájuk így Szűcsné Sallai Margit, aki kisunokájával, Annával saját készítésű díszeiket helyezte el a lakótelepi tojásfán.

A Füredkult közösségi oldalán Király Nóra és Salamon Szilvia, az arácsi népház munkatársai online mutatják meg a tojásfestés és -díszítés hagyományos technikáját. Elmondják, a tojás az élet, a tisztaság, a termékenység jelképe, a kereszténységben az újjászületés szimbóluma.

Ünnepi hangulat uralkodik a zánkai faluháznál, ahol húsvéti szimbólumokkal díszítették a ház környékét, a fára bárki elhelyezheti saját szalagos, hímes dekorációját.

Húsvéti dekorációkkal teremtettek ünnepi hangulatot a zánkai faluháznál Fotó: faluház

Böhmné Kocsis Szilvia, a ház vezetője arról is gondoskodott, hogy húsvétkor nyúlcipőt húzzanak kicsik és nagyok, hogy aztán festett, hímes tojásokat keressenek meg a közeli erdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában