Átfogó zenei program indul Veszprémben

Minden korosztálynak programokat kínál a vegyes kar a következő háromnegyed évre tervezett projektjében.

Marton Attila

A zenei világnapi koncert az októberre újra erőre kapó koronavírus-járvány miatt a szabadtérre költözött. Veszprém Város Vegyeskarát Erdélyi Ágnes vezényelte a Szent Imre téren

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprém Város Vegyeskara Egyesület a Széchenyi 2020 pályázati kiírásban tizenötmillió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el A zene városa – a városlakók zenéje című kezdeményezésével.

Erdélyi Ágnes, a kórus karnagya, a projekt kidolgozója és művészeti vezetője elmondta, négy területet érint a programcsomag. Interaktív előadásokat, beszélgetéseket szerveznek: ennek részeként fiatal muzsikusok folytatják a zenetörténeti előadás-sorozatukat, míg Simonyi Matiné névvel a Simonyi-iskolában szerveznek zenei programokat. A kórus városi közösségi rendezvényeket is szervez: a zenei világnapi program – ahol Veszprém zenei együttesei lépnek fel – mellett Éneklő ifjúság és Éneklő Magyarország címmel kórustalálkozót rendez, míg Nyárvégi szerenád címmel a veszprémieknek ad szabadtéri műsort. A kórus szakmai mentorálásában is részt vesz, továbbá a muzsikálás új lehetőségeit keresi. A programok sora június 24-én kezdődik, aznap a kórus a tavaly elmaradt karácsonyi koncertjét pótolja be Napfényes karácsony címmel a Hangvillában. Bélafi László, az egyesület elnöke, a kórus tagja arról beszélt, a Covid-járvány után nehéz helyzetben van a kultúra, és a közösségi kultúrára – amatőr művészeti együttesekre – ez különösen igaz.

Brányi Mária alpolgármester felidézte, 24 tagú konzorcium alakult városi intézmények, önkormányzati cégek és magánszereplők, civil egyesületek bevonásával, amely fejlesztési programot állított össze, és felhívásokat tett közzé. Ferenczy Gábor, a pályázatot lebonyolító Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a vegyeskar-egyesület tavaly tavasszal adta be a pályázatát, a programban mintegy ötven rendezvényt terveznek jövő tavaszig, amelyeken több ezren vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában