stílusteremtők

2021.06.12. 08:00

Kortárs alkotók munkáiból nyílt kiállítás Herenden

Egy öntörvényű anyag szolgálatában: alkotói energiák Herend kortárs alkotóitól címmel nyílt kiállítás a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Hosszú idő telt el a legutóbbi közös kiállításunk óta, nekünk is hiányzott, hiszen van egy társadalmi felelősségvállalásunk, amely az európai porcelánművészeti értékek ápolásában, megőrzésében és a következő generációk számára való átörökítésében ragadható meg – mondta ünnepi beszédében Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Mint az elhangzott, a mostani kiállítás három évtizedes múltra tekint vissza. A koncepció az volt, hogy bármilyen, a herendi manufaktúrához kapcsolódó művész első itt készült alkotásait összegyűjtik, és a nagyközönség elé tárják a műveket. Ez az idő most jött el. Herendhez időről időre kapcsolódnak művészek azért is, mert a világhírű manufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség, amelynek feladata, hogy megőrizze és átadja értékeit.

- Amikor azt mondom, hogy stílusteremtés, akkor azt mondom, hogy Herend soha nem követ másokat, hanem mások követik Herendet – mondta Simon Attila. – Így lehet a 19. századi hagyományokat a 21. század világába átörökíteni. A herendi porcelánmanufaktúra hozzájárul és elengedhetetlen a magyar porcelánipar fennmaradásához. Aki nem képes megújulni, azon az idő túllép.

Megnyitójában Tamás Ákos porcelántervező iparművész kijelentette, a herendi porcelán hasonlóan kortalan, mint az óegyiptomi ékszerek, hiszen generációk kedvelték egykor, és kedvelik ma is az ikonikus Viktória- és Apponyi-mintákat.

- Ezek a darabok ma is ugyanazokkal a kiművelt mozdulatokkal, ugyanolyan leheletkönnyű ecsetvonásokkal készülnek, mint 150-160 évvel ezelőtt – ugyanitt. Ez maga az élő múlt, de nem anakronisztikusan – fogalmazott a művész, aki arról is beszélt, hogy a manufaktúra támogatja az iparművészet képzést. Így a Moholy-Nagy-ösztöndíjasok is időről időre lehetőséget kapnak pályázati projektjeik megvalósítására.

A tárlat koncepciója ízelítőt ad a manufaktúra saját állományában hosszabb-rövidebb idő óta alkotó iparművészek munkáiból, valamint vendégtervezők anyagából. A kiállítás fővédnöke Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, érdemes művész.

A megnyitón közreműködött a Sofi&Peti Jazz Duó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában