Egyedülálló rovartani kiállítást rendeztek a nemesgulácsi iskolában

A Tanú­hegyek nyara kulturális fesztivál keretében nyílt meg a Keresztury Dezső Általános és Szakközépiskolában a Rovarcsodák – Trópusi gigászok és ékszer­ormányosok című kiállítás.

Tóth B. Zsuzsa

A nemesgulácsi iskolában egyedülálló rovartani kiállítást rendeztek

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ArtEnto Alapítvány és Kiss Szilárd gyűjteménye tárlatának megnyitóján Tompos László polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Lakner Zoltán Lehel szervező nyitotta meg a kiállítást.

Amint elhangzott, az alapítvány tagjai, Dusnoki Anna, Székely Kálmán, Retezár Imre és Podlussány Attila a rovartan elkötelezett hívei, a Magyar Rovartani Társaság tagjai és művészek. Az alapítvány célja – a gondjaira bízott gyűjtemények gondozása, bővítése mellett – a természeti környezet, elsősorban a rovarok bemutatása, értékeinek közvetítése. Ez valójában a rovarvilág pompás szín- és formavilágának bemutatását jelenti a művészet eszközeivel. Az újszerűség az élményalapú ismeretterjesztésben rejlik. A tárlaton a természet alkotásai, a rovarok szubjektív elképzelés szerint jelennek meg.

A kiállítás középpontjában az ékszerormányosok állnak, a néhány száz fajt magában foglaló, egy-két centiméteres látványos és röpképtelen bogarak a Fülöp-szigetek lakói. Bemutat a tárlat ragyogó kék morfólepkéket is, nem kevésbé színpompás gigászi méretű délkelet-ázsiai cincéreket, szarvasbogarakat, afrikai góliátbogarakat és sokféle egyéb rovarcsodát.

A nemesgulácsi iskolában egyedülálló rovartani kiállítást rendeztek Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kiss Szilárd gyerekkora óta rajong a rovarokért, hazánkban szinte egyedülálló gyűjteménye több mint harmincezer darabot számlál, jórészt saját gyűjtésű lepkékből. Kiállításai országszerte ismertek. Gyerekkora óta sportol, 2000-ben eljutott a csúcsra a sydney-i olimpián. A világranglistán akkor a 25. helyen végzett, súlylökésben országos csúcsot állított fel. Egy műtétsorozat jó pár éve véget vetett sportkarrierjének, a legbüszkébb a 2002-ben felállított 20,56 méteres felnőtt országos csúcsra, amit 19 éve nem sikerült senkinek megdöntenie.

A kiállítás augusztus 22-ig mindennap 17 órától 20 óráig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában