Hatvanéves az állandó veszprémi társulat és a bérletes előadások

Hármas ünnepet tartottak a Veszprémi Petőfi Színházban. Kiállítással emlékeztek meg arról, hogy hatvan éve alakult állandó társulat a városban, és ugyanennyi ideje kezdtek el bérletes előadásokat szervezni. A tárlat megnyitása után pedig a most kezdődött évad első premiérjét, nagyszínházi bemutatóját, Ken Ludwig A hőstenor című bohózatát láthatta a közönség.

Rimányi Zita

20210924 Veszprém Petőfi színház. 60 éves évforduló a színház bérleteseiknek. Porga Gyula polgármester meghívó Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A Petőfi-színház mai társulatának elődei biztos alapokra építkeztek. Nem riasztotta meg őket, hogy 1961 októberében első bemutatójuk péntek 13-ára esett. Különleges utazásnak nevezhető a város központjában közadakozás révén elkészült épületben azóta eltelt időszak. Gazdagította a város kulturális életét, olyat kapott itt a befogadó, ami szebbé, jobbá tette hétköznapjait – mondta el a „Premiertől premierig” kiállítás megnyitóján Porga Gyula veszprémi polgármester. A tablókon régi plakátokkal, fotókkal, újságcikkekkel, többek között lapunk, a Napló oldalaival és az egykori próbarendet rögzítő albummal idézték fel a kezdeteket. A múltból adott ízelítő is ahhoz ad kedvet, hogy minél többször akarjon találkozni a közönség az elkövetkezőkben is az előadások szereplőivel.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepségre a társulat örökös tagjait is meghívták, és azokat a nézőket, akik évtizedek óta vásárolnak színházi bérletet. Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser a hűséget megköszönve Arany Bérletes Díjat adott át Csiszár Józsefnének, aki 1961 óta minden évadra megvette a bérletet, azaz hatvan esztendeje jár a Petőfi-színház előadásaira. Szavai szerint a művészek sok szép élménnyel ajándékozták meg.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy Károly apátkanonok áldását adta a születésnapos társulatra, és a hatvanadik évforduló kapcsán a fejlődés misztériumáról beszélt. A színházban dolgozók szavai szerint egy szívvel gondolkodnak, a művészet révén szeretetet visznek az emberek közé. Reméli, hogy a jövőben is ezt tudják tenni.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Oberfrank Pál színházigazgató úgy fogalmazott, hogy a társulat tagjait egy családnak tekinti, és ahhoz családias érzésekkel kapcsolódhat a közönség is. Úgy véli, ez kell ahhoz, hogy az „egymásra ismerést” újra és újra megélhessék. Meggyőződése alapján a színháznak az is hivatása, hogy a térség lelke legyen. Ezt a fajta felelősségét pedig a koronavírus-járvány csak tovább fokozta. A színházi munkát a direktor szolgálatnak tartja, úgy véli, vékony ösvényen járnak, azaz színvonalas darabok színpadra állítására törekednek, miközben csak annyi pénzt igyekeznek elkölteni, ami ahhoz szükséges, hogy a legjobb művészi teljesítményt nyújthassák, hogy a legjobbat adják. Beszédét követően a születésnapos társulat tortáját szelték fel. Az évadot Ovádi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg köszöntő beszédével. A premier után állva tapsolt a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában