Kapcsolódó pontok a zenéhez

2021.09.07. 06:50

Kultúrpikniket tartottak a veszprémi várban

Összművészeti eseményt tartottak a várban a hétvégén: a HangSzín/zene-kép-alkotás elnevezésű program a Veszprém, az élhető város akciócsoport projektnyitója volt, ahol bepillantást nyerhettünk, miként kapcsolódhat szervesen egymáshoz a zene, az irodalom és a képzőművészet.

B. Virág Rita

Nagy érdeklődés kísérte a Tücsök Zenekar hangszerbemutatóját és koncertjét

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Brányi Mária, a város alpolgármestere és a Veszprém, az élhető város helyi akciócsoport elnöke megnyitójában arról beszélt, uniós forrás és a veszprémiek együttműködése tette lehetővé ezt a találkozást. A művészeti pikniket, amely a HangSzín/zene-kép-alkotás elnevezést kapta, a helyi közösségi szerveződés eredménye. A Veszprém, az élhető város helyi akciócsoport egy konzorciumot hozott létre, amelynek vezetője az önkormányzat, tagjai a városi intézmények, a helyi civil közösségek és a városi cégek. – Ez a hármas együttműködés viszonylag rendhagyó, főleg a kultúra területén, de a lakosság számára már többször igazoltuk, hogy életképes – mondta az elnök.

Hangszerbemutatóval és koncerttel lépett közönség elé a Tücsök Zenekar a tűztorony udvarán Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Többek között felújítottunk, komfortosabbá, élhetőbbé tettünk egyes közterületeket, programokat szerveztünk minden korosztálynak, és a helyi értékek megőrzésére hívtuk fel a figyelmet. Próbálunk az élet minden területén jelen lenni. Akciócsoportunk olyan célok mentén dolgozik, amelyek a helyi életminőség javítását tűzték ki. Kidolgoztunk egy stratégiát és ennek megvalósításához kerestünk partnereket, akik saját ötleteiket, elképzeléseiket jelenítik meg. Most három művészeti ág, a zene, a képzőművészet és az irodalom találkozik, ez is kultúránk sokszínűségét jelzi, és jól szolgál majd a későbbi események megszervezésekor – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester és a Veszprém, az élhető város helyi akciócsoport elnöke megnyitójában.

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elmesélte, amikor felmerült, hogy több művészeti ág kapcsolódhat egymáshoz, üdvözölték a nagyszerű ötletet.

- A művészet- és irodalomtörténetből jól tudjuk, e két művészeti ágnak rengeteg kapcsolódási pontja van a zenéhez. A hátralévő közel egy évben még számos hasonló programot szeretnénk megvalósítani – hangsúlyozta.

Demel Eszter karnagy, zenepedagógus elmondta, amikor megtudták, hogy egy összművészeti koncepciójú projektre lehet pályázni, akkor a komplex művészeti neveléssel foglalkozó Kokas-pedagógia jutott az eszükbe.

- Áprilisig tart majd a projekt, ebben a Kukkantó Egyesület kísér végig minket. Tartok majd Kokas-foglalkozásokat, amelyek végén lesz egy összefoglaló óra. A projekt célja még a veszprémi zenei élet bemutatása. Szervezünk Auer-napot, fellép az Auer-trió, mentorprogramot, szalonbeszélgetéseket is tartunk. Sokféle, érdekes eseménnyel szeretnénk bemutatni a helyi értékeket – hangsúlyozta.

A projektnyitón, a tűztorony udvarban Kulcsár Ágnes, Hamerli Judit, Fekti Vera, Farkas István, Zámbó Attila vett részt a szabadtéri festészeti akcióban. Érdekes volt megtapasztalni a festészet, az alkotás, a művészek sokszínűségét, a színek, stílusok, hangulatok, formák egyediségét, kicsik és nagyok szájtátva nézték, ahogy a festővásznak megteltek élettel, energiával.

Nagy érdeklődés kísérte a Tücsök Zenekar hangszerbemutatóját és koncertjét Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hangszerbemutatót és koncertet tartott a Tücsök Zenekar, később a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar lépett színpadra.

A szalonbeszélgetésen megismerhettük Hartmann Domonkos és Naszer Tamara csellista életútját. Mindketten Veszprémben kezdték zenei pályájukat, tagjai voltak az említett Tücsök, majd Gárdonyi zenekarnak, megszerzett tudásukat pedig már külföldön kamatoztatják.

Az irodalmi pikniken Éltető Erzsébet, Varga Richárd és Kilián László olyan irodalmi szövegeket olvasott fel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a zenéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában