Ápolják és továbbadják kultúrájukat a gyulafirátóti német nemzetiség tagjai

Gálaműsorral ünnepelte húszéves fennállását a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület.

Marton Attila

20211017 Gyulafirátót, Művelődési ház Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör 20 éves jubileumi ünnepsége Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A helyi művelődési házban napokban tartott ünnepséget az egyesület művészeti csoportjai és környékbeli kulturális csoportok fellépése színesítette. Gunther Valéria, az egyesület elnöke elmondta, a szervezetet 2001-ben Timer Jánosné alapította, és a szervezet máig két művészeti együttest, egy nemzetiségi dalkört és a Rozmaring táncegyüttest működteti. Legfőbb feladatuknak a német nemzetiségi kultúra megőrzését, bemutatását és továbbéltetését tartják. Az egyesület húszéves történetét Timer Jánosné egy kiadványban foglalta össze az évforduló alkalmából. A 70 tagú egyesület rendszeresen szervez kirándulásokat olyan helyszínekre, amelyek kapcsolódnak a magyarországi németség történetéhez, emellett igyekeznek a helyi közösséget segíteni. Az elnök példaként említette egy száz éve álló út menti kereszt felújítását, valamint egy helytörténeti előadássorozatukat, amely nagy sikert aratott.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntőjében az egyesületet méltatta, valamint kitért rá, Gyulafirátót az egyetlen olyan magyarországi település, amelynek német nemzetiségi múlttal rendelkező lakóit nem Németországból, hanem hazai településről, Márkóról telepítették be. A jó hangulatú ünnepségen műsort adtak a Gyulaffy iskola tanulói, az Úrkúti Asszonykórus, Navratyil János és felesége, Anikó, továbbá Cziráki Bálint és Cziráki Péter harmonikuaduója, a hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a gyulafirátóti Rozmaring Tánccsoport és Német Nemzetiségi Dalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában