Hirdetés

2021.11.24. 05:00

„Csíkosított” LGT-klasszikusok Veszprémben

December 4-én a Veszprém Arénában énekelheti a közönség Csík Jánossal, hogy A dal a miénk. A Csík zenekar az LGT kompozícióit muzsikálja el erős népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban, olyan „csíkosan”. A két legendás formáció tökéletes összefonódását kár lenne kihagyni!

A tavaly megjelent, LGT-dalokra készült, A dal a miénk című lemezből született meg a Csík Zenekar országos turnéja, amely összesen 23 hazai várost érint.

A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János a közel 120 perces, egyedülálló látványtechnikával dúsított produkcióban az 50 éves LGT zenekar dalait hozza el a veszprémieknek december 4-én.

Mire számíthat a közönség?

Az élő legendák bebizonyítják, hogy a tradicionális és a modern nemcsak megfér egymás mellett, hanem ügyesen tálalva egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században.

A lemezen szereplő, „csíkosított” LGT-klasszikusok között van a címadó szám, a Miénk itt a tér, az Embertelen dal, az Áldd meg a dalt, az És jött a doktor vagy az Ugye, mi jó barátok vagyunk. A Csík Zenekar és Presser Gábor, az LGT vezetője, fő zeneszerzője közötti kapcsolat több mint tízéves.

„Ezek a feldolgozások olyan új dolgokat mutatnak meg saját zenénkből, amelyekről mi sem tudtunk korábban. Energiákat, szenvedélyt cibáltak elő belőlük a különleges hangszereléssel, a más hangszerekkel” fogalmazott Presser Gábor, az LGT egyik alapítója, dalszerzője, billentyűse, énekese.

A két nagyágyú

Az 1988-ban Kecskeméten Csík János vezetésével megalakult Csík Zenekar 2005-ös albumán (Senki nem ért semmit) szerepeltek először a felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett rockszámok (akkor a Kispál és a Borz néhány dala) feldolgozásai.

A magyar népzenébe és a zenekar hangvételébe belesimuló verziók alapját azóta is Szabó Attila készíti, ezek a számok (elsősorban Kispálék Csillag vagy fecskéje és a Quimby Most múlik pontosanja) komoly népszerűséget hoztak a Csík Zenekar számára.

Az LGT a magyar könnyűzenei színtér kiemelkedő szereplője, amely tizenhárom stúdióalbumot készített, sikereket ért el az Egyesült Államokban és Angliában is. Utolsó felállásában, 1977-től Presser Gábor (billentyűs hangszerek, ének) és Karácsony János (gitár, ének) mellett Somló Tamás (ének, basszusgitár, szaxofon) és Solti János (dob, ütőhangszerek) szerepelt; a csapat Somló 2016-os halála után beszüntette tevékenységét.

Jegyvásárlás a linken

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában