Különleges alkalom

2021.11.29. 19:01

Megidézték a legendás színházat Balatonfüreden

Százkilencven esztendős múltra tekint vissza a Dunántúl első kőszínháza, a Füredi Nemzeti Játékszín, melyet 1831 júliusában nyitottak meg Balatonfüreden. A jubileumra, valamint Kisfaludy Sándor és Komlóssy Ferenc korabeli társulatára szép ünnepséggel emlékeztek a hétvégén.

Kovács Erika

Forrás: Balatonfüred Televízió/Mórocz Anikó

A színház művészei, valamint a helybeli Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai, valamennyien korhű viseletet öltve, a Kiserdőben találkoztak szombaton este, a színház megmaradt dór oszlopainál, ahol megkezdődött az emlékezés. 

 

Megidézték a Dunántúl 190 esztendővel ezelőtt épült első kőszínháza, a Füredi Nemzeti Játékszín korát, illetve a Kisfaludy Sándor és Komlóssy Ferenc vezette első társulatot. Majd ebből az alkalomból az oszlopoknál az emlékezés virágait, illetve koszorúit helyezték el a megjelentek, mások mellett Kéri Kitty, a balatonfüredi Kisfaludy Színház vezetője, valamint Novák Péter, Trokán Anna és Haumann Máté színművészek. 

 

A koszorúzás után valamennyien fáklyákkal sétáltak el az Anna Grand szállodához, ahol a színházteremben egy korabeli darab próbájának bemutatásával idézték meg a múltat: Komlóssy Ferenc a Magyar hölgy című vígjátékát vitték színre, melyben Lendvai Mártont Haumann Máté, Lendvainé Hivatal Anikót Trokán Anna, Komlóssy Ferencet Novák Péter, Komlóssyné Czégényi Erzsébetet pedig Kéri Kitty színművészek játszották el hatalmas siker kíséretében. Az előadáson Praznovszky Mihály irodalomtörténész Kisfaludy Sándor bőrébe bújva is megidézte a 190 évvel ezelőtti eseményeket, Kalló Zoltán prímás és zenekara pedig a nézőkkel együtt koccintott egy helybeli borász kitűnő nedűjével a színház múltjára, illetve a különleges alkalom tiszteletére.

Forrás: Balatonfüred Televízió/Mórocz Anikó

Kéri Kitty, a balatonfüredi Kisfaludy Színház vezetője lapunknak elmondta, a legendás múlt előtt idén egész évben tisztelegtek az előadásaikkal. Úgy gondolta, a jubileumi esztendőt méltó ünnepséggel zárják le, ahogy ez történt az elmúlt hétvégén, amikor a nézők nem csak történelmi, illetve kulturális információkkal lettek gazdagabbak, hanem sok humoros és szellemes pillanattal is megajándékozták a művészek a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában