Írói hagyaték

2021.12.29. 20:00

Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán

Emlékházat alakítanak ki Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán, ami egy régi álom megvalósulását is jelenti többek számára.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

Így fogalmazott Horváth Zoltán polgármester arra utalva, hogy a sokáig méltatlanul mellőzött író hagyatékát náluk kezdték feléleszteni.

 

- A Petőfi Irodalmi Múzeum irányításával olyan kiállítás készül, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc egyéniségének, felidézi korabeli népszerűségét és a birtokon eltöltött évek hangulatát - tette hozzá.

 

Vollmuth Péter, a 2016-ban elhunyt korábbi polgármester indította útjára azt a folyamatot, ami mostanra addig jutott, hogy a kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolt az egykori birtokon álló épületekből kettőt. Még 2008-ban egy helyi forralt borfőző fesztiválon olyan mandulás kaláccsal kínálták a résztvevőket a házigazdák, amelynek receptje Herczeg Ferenc író hagyatékából származik. Ez volt az első olyan momentum, ami a Horthy-korszakban ünnepelt, majd később háttérbe szorított íróra hívta fel a figyelmet. Erről már Szántai Attiláné, a Herczeg Ferenc Társaság Egyesület helyben élő alelnöke beszélt munkatársunk érdeklődése nyomán.

Herczeg Ferenc hagyatéka
Forrás: Szijártó János/Napló

Herczeg Ferenc 1926 őszén mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte. Herczeg Ferenc 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait. Ennek köszönhetően felélénkült a település kulturális élete, számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában. Az író szívén viselte a település és a Badacsony sorsát, részt vett a helyi közügyekben, például aktív tagja volt a ma is működő Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesületnek.

Forrás: Szijártó János/Napló

- Az író hagyatékát bemutató irodalmi emlékhely kialakítása számunkra azért is jelentős lépés, mivel az író bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, érettségi tétel, így ennek kapcsán Badacsonytördemic és Badacsonylábdihegy a figyelem középpontjába kerülhet. Sokan tettek, dolgoztak ezért itt helyben, a már említett néhai Vollmuth Péter mellett Ságiné Csizmadia Zsuzsanna is számos tárgyi emléket, eszközt őrzött meg az utókor számára - mondta el lapunknak Szántai Attiláné.

Herczeg Ferenc szobra a lábdi strand előtt, ahol idén tavasszal Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében koszorúzott  Szántai Attiláné és Ságiné Csizmadia Zsuzsanna

Azt is megtudtuk, hogy az épületekben épségben maradt eszközök műtárgyvédelmi és  restaurálási munkálatait a Petőfi Irodalmi Múzeum megkezdte. Az emlékház várhatóan 2024-ben nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában