Változtattak a nyitvatartási időn

2022.01.19. 16:00

A költséghatékony újraszerveződés éve volt 2021 a pápai könyvtár életében

Új kihívások, csapatjáték, sokoldalúság, fejlődés, motiváltság, kreativitás. Ezen címszavak jellemezték a szerepét és szolgáltatásait újraértékelő Jókai Mór Városi Könyvtár elmúlt esztendőjét.

Laskovics Márió

Polovitzerné Antal Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetője Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polovitzerné Antal Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetője felidézte, 2021. január 1-jétől május 3-ig a hatályos kormányrendelet miatt nem volt látogatható. Előtérbe kerültek az online szolgáltatások, a honlapon elérhető adatbázisok. Könyvajánlókat, különféle vetélkedőket hirdettek meg közösségi oldalukon. Új arculatot dolgoztak ki az online képfelismerő játékuknak. A Rejtőzködő értékek, szépségek városunkban mellett a Hol olvas a könyvtáros? is nagy népszerűségnek örvend. Pápai Kisgaléria címmel online kiállítás-sorozatot indítottak. A belső könyvtári tereket átrendezték, a polcsorok közti távolságot megnövelték, így kényelmesebbé vált a szép- és szakirodalmi kölcsönző, a szépirodalmi raktár használata. Folytatták a 2020-ban elindított Házhoz megy a könyv szolgáltatást.

 

– Érintésmentesen házhoz vittük a zárvatartás alatt telefonon, elektronikusan igényelt könyveket Pápa és tíz kilométeres körzetében. A járványhelyzetben késedelmi díjat nem számítottunk fel. A kikölcsönzött könyveket a kiszállításkor is visszaadhatták vagy személyesen a könyvtár bejáratánál lévő Könyvőrbe dobhatták be az olvasók. Az állományból folyamatosan leselejtezett könyvekből naponta több kartondoboznyit helyeztünk el a könyvtár bejáratához, így az arra járók kedvükre válogathattak az ingyenesen elvihető választékból. A kikölcsönzött és visszajuttatott dokumentumokat külön tároltuk, mindet fertőtlenítettük, karanténba helyeztük. Május közepétől a helyi nyugdíjas egyesület védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntes tagjai révén keddtől péntekig könyvtári nagyszülők várták a felnőtt kísérő nélkül érkező, olvasni vágyó fiatalokat. A Könyvtárosok világnapja (április 14.) alkalmából csatlakoztunk a Jerusalema táncos kihíváshoz, s videóklippel üzentünk olvasóinknak, hogy várjuk az újra találkozást – sorolta az első negyedév történéseit a szakmai vezető, hozzátéve, 2021-től a Pápai Platán Nonprofit Kft. könyvtári feladatokat ellátó helyeként működnek, közös tevékenységekre törekedve a többi városi kulturális intézménnyel. A költséghatékonyság mellett így megelőzhetők az átfedések a városi programok terén, erősítve a helyi kulturális közszolgáltatások színvonalát.

 

Rendezvényeket május elejétől tudtak szervezni. A Fekete István-vándorkiállítás június végéig volt megtekinthető. Szeptembertől az Olvass és írj Anne Frankkal! interaktív vándorkiállítást 46 iskolai csoport, közel 1500 fő tekintette meg. Volt grafikai, természetjáró tárlat. Folytatódtak a Honismereti Kör foglalkozásai. Az aktív időskorúak alap és haladó számítógépes tanfolyamokon vehettek részt (7 csoport). Egy-egy heti nyári táborukban hasznos, értékteremtő időtöltést biztosítottak 61 kisgyerek számára. Az Országos Könyvtári Napokat könyvbemutatók, író-olvasó találkozók színesítették.

 

– Az év második felében általános iskolás osztályok számára 11 alkalommal tartottunk könyvtárhasználati órát. A tanulókkal interaktív formában ismertettük meg a könyvtár fő részlegeit, használati szabályait. A vidék ellátására a megyei könyvtárral kötött szerződés alapján Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert (KSzR) működtetünk 48 Pápa környéki településen. Folyamatos volt a dokumentumrendelés, s a könyvtárak szolgáltatásait folyóiratok színes választékával bővítettük. Infrastrukturális fejlesztések is történtek: Vanyola és Bakonyszentiván könyvtára teljesen új bútorzatot kapott. Informatikai eszközök (laptop, projektor, diavetítő, vetítővászon) mellett kézműves csomagokat, társasjátékokat, babzsákfoteleket, és könyvtári eszközöket kaptak a községi könyvtárak, amelyekben május-december hónapban összesen 203 rendezvény valósult meg (interaktív gyermek-program, kiállítás, történelmi előadás, ismeretterjesztő előadás, kézműves, verses-dalos foglalkozás, színházi előadás, kerekítő, virágkötészet) – mondta el Polovitzerné Antal Mónika.

 

Megjegyezte, 2021-ben megváltoztatták a nyitvatartási időt: a hétfő lett a zárt nap, szombaton meghosszabbított nyitvatartással várják az olvasókat. Így heti 4 órával többet vannak nyitva. A beiratkozást díjmentessé tették. – A beiratkozott olvasók száma az előző évihez képest nem változott, bár a zárvatartási idő miatt a könyvtári statisztikai számokból következtetést még nem tudunk levonni. A könyvtárhasználati mutatók pozitív emelkedést mutattak, hiszen a személyes-, a távhasználat és a kölcsönzött dokumentumok száma is nőtt. Olvasóink körében a legnépszerűbb magyar író Borsa Brown, Náray Tamás, Moldova György, míg a külföldiek közül Lisa Wingate, Sarah Morgan és Jill Mansell voltak. A szakirodalom tekintetében önismereti, pszichológiai könyveket kölcsönöztek a legtöbbet Orvos-Tóth Noémi, Kepes András, Almási Kitti szerzőktől. A kisgyerekek és az ifjúság körében J. K. Rowling, Bartos Erika, Leiner Laura volt a legnépszerűbb – fűzte hozzá Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető.

 

Zárásként közölte, 2021-ben újraértékelték szerepüket, feladataikat, szolgáltatási folyamataikat, fizikai és virtuális tereiket, valamint a dokumentumok, információk eljuttatására alkalmazott kommunikációs formákat és eszközöket. – Kollégáimnak egyre több olyan helyzetben kell bizonyítani, amelyek túlmutatnak a tradicionális feladataikon. Folyamatosan meg kell tudni újulni, képezni kell magunkat. Köszönöm munkatársaim elhivatottságát, szakmai tudását, felkészültségét, kreativitását és rugalmasságát. Célunk, hogy idén is színvonalas, kulturális értékeket közvetítsünk olvasóink, látogatóink és Pápa város lakossága felé.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában