Megőrzendő emlékek

2022.03.27. 15:30

Az Ördög-ároktól az egeres pomposig - Tízéves a hungarikummozgalom

A Csapóné konyhájában nem főznek Dudaron, az egy barlang, amit érdemes megnézni. A helyiek értéktárba gyűjtötték a falu látnivalóit és az eleiktől rájuk maradt ételrecepteket, dalokat, sőt a bányászmúlt emlékeit, hírességeik munkásságát is.

Rimányi Zita

Óvodások, iskolások és felnőttek együtt, hangszeres kísérettel énekelték el a dudari népdalokat

Fotó: Rimányi Zita

– Tízéves a hungarikummozgalom és az azt megalapozó törvény. Már nyolcvan hungarikum bekerült az országos értéktárba, és a hazai települések fele hozott létre helyi értéktárat. Veszprém megyében még jobb ez az arány – mondta el Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság képviseletében a dudari értéktárat bemutató rendezvénysorozat első eseményén, és hozzáfűzte: nem az a fő cél, hogy a külföldiek figyelmét felhívjuk örökségünkre, kincseinkre, hanem az, hogy azokat a magyarok újra felfedezzék maguknak, ki-ki a saját településének sajátosságait is. 

Horváth Zsolt beszélt a hungarikummozgalomról Dudaron
Forrás: Rimányi Zita/Napló

Dudaron 2014-ben alapították meg a helyiértéktár-bizottságot. Az agrártárca pályázatán mintegy három és fél millió forintot nyert arra az önkormányzat, hogy idén folytassa a gyűjtést, és tavasszal több alkalommal népszerűsítse a helyi értékeket. Kiállítást állított össze, kiadványt szerkeszt és kézműves-foglalkozásokat szervez. Olyan eszközöket vásárolhat, amelyek révén további rendezvényeken ismertetik meg sokakkal a falu különlegességeit. Erről Tóth Edina Kitti polgármester beszélt. Azért fontos szerinte ez a tevékenység, mert még köztünk vannak azok, akik átélték a múlt eseményeit, mesélhetnek az utódoknak a megőrzendő emlékekről, így sikerülhet megörökíteni azokat.

A falu bányászmúltjának tárgyi emlékei a művelődési házban
Forrás: Rimányi Zita/Napló

Nyugdíjaskorúak még beszélhetnek a falu bányászmúltjáról, aminek tárgyi emlékeit kiállították a művelődési házban. Például az akkumulátoros fejlámpát, a biztonsági és a karbidlámpát, a levegőt biztosító menekülőkészüléket, a lengőtekercses fényerősségmérőt, az amerikánert, a kétfokozatú, fordulatszabályozós, hordozható fúrógépet és a bányagázok méréséhez használt Dréger-pumpát. Itt láthatóak a száz évet élt Navratyl Ferencné Julis néni használati tárgyai is, amelyeket a falunak ajándékozott családja. Egy stoppolófa, egy pár fűzős cipő és két süteménynyomó. 

A száz évet élt Julis néni használati tárgyait is őrzi a falu
Forrás: Rimányi Zita/Napló

A dudari értéktárba tartozik már többek között a negyvenes-ötvenes években sokat foglalkoztatott Bencze László festőművész munkássága, akárcsak a ma is alkotó Hegedűs Árpád kosárfonóé. Olyan kirándulóhelyek, mint az Ördög-árok. Több recept szintén: a lisztes tercé, a scsi levesé, a cipóban sült csülöké, a feltéttel megrakott tésztakenyéré, az egeres pomposé. Népdalaikat ugyancsak őrzik a helyiek. Archív felvételekről játszottak le négyet az értéktári rendezvényen, utána az óvodásokból, iskolásokból és felnőttekből összeállt kórus adta elő ugyanazokat. A dudari hármashatár… és az A dudari dobogó híd alatt… kezdetűt például. 
 

Címkék#hungarikum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában