Természet

2022.03.16. 15:00

Hotelépítéssel védhetjük a beporzó rovarokat

A beporzók napja alkalmából kézművesfoglalkozást tartott az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, melyre meghívták a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola negyedik osztályos napközis csoportját.

Kelemen Gábor

Ottó Zselyke, Földesi Hanna, Borbás Blanka és Horváth Alexa büszkén mutatta kézműves alkotását Fotó: Kelemen Gábor

Balláné Szőke Edit, a szervező intézmény múzeumpedagógusa elmondta, hogy 2018 óta ünnepeljük a beporzók napját, minden évben március 10-én. Sajnos sok növényvédőszer van, ami miatt a méhek száma jelentősen csökken, fontos, hogy felhívjuk erre a figyelmet, beszéljünk róla a gyerekeknek. Bár a kézművesfoglalkozáson a rovarhotelek főként vadméheknek és a magányos darazsaknak készültek, más rovarok – lepkék, szúnyogok, legyek – sőt, bogarak, poloskák is végezhetnek beporzást.

 

 

A program során a környezettudatosságot szem előtt tartották, valamennyi alkotás természetes és újrahasznosított anyagokból készült. A gyerekek először kifestették a papírgurigákból összeállított méhkaptárokat, melyek körül nemsokára már gyülekeztek is a méhecskék. Ezeknek a mamutfenyőtobozból aprólékos és kreatív munkával életre keltett rovaroknak a gyerekek mosolyt csaltak az arcára. Szobadísznek hazavihették azokat. Végül náddal és fatörzsekkel bélelt műanyagflakonból rovarhotelek készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában