Klubok

2022.03.28. 13:00

Kulturális híd építése Sümeg térségében

Kulturális híd építése Sümeg térségében címmel közösségépítő tréninget szervezett polgármesterek, közművelődési szakemberek, közösségszervezők, könyvtárosok részvételével a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ a napokban. A program célja a térségi együttműködések erősítése, kulturális és szakmai hálózat építése volt.

Szijártó János

Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház intézményvezetője Építsünk hálózatot, dolgozzunk együtt! címmel tartott prezentációt Fotó: a szervezők

A sümegi Petőfi Klub megalakulását Navracsics Tibor kormánybiztos jelentette be a művelődési központban. Mint mondta, e klubok olyan programokat valósítanak meg, amelyek kulturális identitásunkat, hovatartozásunkat erősítik. A legfontosabb célok egyike, hogy a magyar kultúra talaján erősödjön a helyi identitás, erősödjenek az értékalapú, helyi közösségek. A Petőfi klubok nemcsak anyaországi, de külhoni magyarokat is bevonnak, és komplett Kárpát-medencei hálózatként szeretnék összefogni a nemzetet. Idén száz (88 magyarországi és 12 külhoni), jövőre pedig újabb száz település kapcsolódhat a program részeként megvalósuló kulturális eseményekhez. Veszprém megyében három város, Várpalota, Tapolca és Sümeg kapcsolódott a hálózathoz. 

 


Végh László, Sümeg polgármestere a közös gondolkodás fontosságáról, az együttműködésről és a művelődési központ térségi szerepének az erősítéséről szólt. 

 


Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának igazgatója az érték­alapú hálózatos együttműködésekről beszélt. Előadásában vázolta a jelenlegi kulturális helyzetet, a Nemzeti Művelődési Intézet szerepét, tevékenységét, aktuális feladatait. Oszkai Réka intézményvezető a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékházról, közösségfejlesztési tevékenységéről, a fiatalok bevonásáról, kommunikációjáról, települési értékek gyűjtéséről és nem utolsósorban a Petőfi klubos partnerségről tartott prezentációt Építsünk hálózatot, dolgozzunk együtt! címmel. Fodor József, a sümegi intézmény igazgatóhelyettese a rendezvényeikről, közösségi programjaikról adott tájékoztatást, míg Hoffner Tibor közösségszervező az eredményes együttműködéshez szükséges szakemberek, a kulcsfigurák megtalálásának fontosságáról beszélt. 
Ebéd után a részvevők megismerkedhettek a Kisfaludy-emlékház kiállításaival Császár Klára szakmai vezető segítségével, majd megvitatták a kulturális híd építéséhez szükséges lehetőségeket, és felmérték a rendelkezésre álló eszközöket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában