Zene

2022.03.28. 10:00

Ünnepi koncerten szólaltatták meg a bakonytamási evangélikus templom restaurált orgonáját

Az orgona Isten nevét hirdeti, összekapcsol minket elődeinkkel és Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni – hangzott el a bakonytamási evangélikus templomban tartott hálaadó koncerten, a régi, restaurált hangszer megszólaltatása előtt.

Rimányi Zita

Forrás: Pesthy Márton/Napló

– Az egyházi zene kettős célja, hogy Isten, a teremtés dicsőségét zengje, egyben kikapcsolódást nyújtson a léleknek. A hangokban megélt átlényegülés híd az imádsághoz. Az orgona ráadásul szakrális élménnyé emeli a hangjegyeket. Jelképe a mozdíthatatlanságnak, az időtállóságnak, a közösségek erejének. Hallgatása kegyelmi állapot, cinkos csoda. A kormány érzi ennek súlyát és azt, hogy a keresztény hagyomány továbbadása manapság különösen fontos: kétszáz kisfalusi orgona felújítását támogatta. Fontos, hogy most zúgjanak – mondta el Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a kormánynak fontosak a kisközösségek, az, hogy osztozzon örömeikben. A bakonytamási lelkész szerinte az összetartó helyiek lelkét tartja karban, fiataloknak számos programot szervez. Ebben segíti az orgona, melynek hangja átjárja belső világunkat, eszköz, amely a javunkat szolgálja – jegyezte meg a honatya. 

 

 

Polgárdi Sándor esperes leszögezte: az evangélikus egyház mindig hangsúlyt fektetett az énekkultúrára, a liturgia elengedhetetlen része a kincseket rejtő énekeskönyv. Szavai alapján a dallam Isten dicső adománya, a teológia rokona. Általa, énekeikkel a hívők magasztalhatják az urat, közben olyan fajta összetartozás részesei lehetnek, amiben érezhetik: jó együtt lenni.
 

 

– Nagy öröm, hogy a templomi orgona régi fényében szolgálhatja közösségünket. Így különleges zenei élményekben többször részesülhetnek a helyiek, a látogatók – jegyezte meg Forsthoffer Zoltán polgármester. Szakos Csaba bakonytamási lelkész áhitatot tartott. Szavai szerint a böjti csendben tapasztalhatjuk meg Isten és szeretete által, hogy mindenre képesek vagyunk. Útján járva viharaink lecsendesednek, gondjaink megoldódnak. Azt is megmutatja, hogy élni igazán másokért érdemes és az olyan ünnepeken, mint a Bakonytamásiban megtartott hálaadás, közelebb visz egymáshoz mindannyiunkat. A tiszteletes elmondta, hogy a templom külsejének javítását követően a belső munkálatok folynak. A barokk bőrszíj-húzásos orgona szerkezetének felújítása után a szószékoltár restaurálása szintén elkezdődött, és a Bakonytamási Evangélikus Egyházközség gyülekezeti házának közösségi tere megszépült. Több pályázati támogatás járult hozzá ezekhez. Akárcsak ahhoz, hogy legutóbb a hangosítás elkészülhetett, a világítás szintén megújulhatott a templomban. Meg is szóltatták benne az orgonát a filharmónia szervezésében Elischer Balázs játszott rajta, Eisenbeck Ágota énekelt a koncerten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában