"A művészet tett emberré bennünket"

2022.04.21. 14:00

Tapolcai alkotók mutatkoznak be munkáikkal Veszprémben

Az Agóra Veszprém Kulturális Központban mutatkozik be kiállításával a Tapolcai Városi Képzőművész Kör.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A tárlat megnyitóján Fazekas Orsolya művelődésszervező köszöntötte az érdeklődőket, majd Tihanyiné Bálint Zsuzsa, a kör művészeti tanácsadója nyitotta meg a kiállítást.

- A 13 éve alakult amatőr képzőművészeti csoport tagjai megengedhetik maguknak, hogy azt fessék, amit szeretnének, úgy, ahogy szeretnék. Első alkalommal állítunk ki ilyen rangos helyen, miközben az ajkai művelődési központban is van egy kiállításunk, és egy hét múlva Tapolcán nyílik a hagyományos éves tematikus tárlatunk.

- Mint a csoport alapítója és leköszönő elnöke, köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget és a további munkát utódaimnak, Sütő-Németh Hajnalka vezetőnek és Vargáné Somogyi Anikónak, aki a kör művészeti vezetője mostantól - mondta Tihanyiné, aki immár hatvan éve fest és ötven éve verseket ír. Meggyőződése, hogy mindenkiben ott van az isteni szikra, amely állandó alkotásra késztet. Ennek köszönhetők a barlangrajzok, a piramisok, a kínai nagy fal, a gótika, a reneszánsz csodái. A művészet az, ami emberré tett bennünket. Az az egyetlen luxus, amit azért csinálunk, mert teremteni muszáj, de az az, ami nem jó semmire, nem kell semmire. Ami nélkül lehet ugyan élni, de minek. A kört eddig vezető Tihanyiné Bálint Zsuzsa továbbá bemutatta a csoport múltját, majd saját, erre az alkalomra írt versét olvasta fel. 

Sütő-Németh Hajnalka a csoport tagjait mutatta be. – Az alkotók portrérajzolással kezdték a munkát, mára a klasszikus tájképábrázolástól a modern témákig minden megtalálható a munkáink között. Nem beszélve sokszínű technikáinkról, mint az olaj, akvarell, tempera, ceruza, szénrajz, akril és airbrush. A művészet különböző ágai, a zene, irodalom, festészet mindig egy átjárót sejtetnek a belső és külső világok között. A művészi közeg sajátos áhítatot ébreszt az emberben. Az alkotások előtt állva mindenki hagyja lecsendesedni a lelkét, találja meg az átjárók közti csodát – mondta Hajnalka, és bemutatta az alkotókat. 

Huszár Józsefné, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnöke arról beszélt, hogy Asszonyláda gyűjteményükben, a pályázati kiírásra érkezett írások között Tihanyiné Bálint Zsuzsának 132 verse található. – Egyik, az Erős nők a sziklán című kötetünk nyitó verse az a látomás, amelyben Tihanyiné Veszprém völgyének meghódítását írja le, erre büszkék vagyunk – mondta az elnök, és reményét fejezte ki, hogy a két csoport közti kapcsolat erősödik a jövőben. 

A tárlaton Hergovits Jánosné, Horváth Róbert, Horváth Sándorné, Lázár Jánosné, Nagy Sándor, Somogyiné Varga Anikó, Sütő György, Székelyné Lájer Erzsébet, Szita Szabolcs, Tihanyiné Bálint Zsuzsa, Tóthné Bognár Mária, Vecsei János és Vetsey Károly alkotásai láthatók. A megnyitón Mihalecz Balázs közreműködött hegedűn, zongorán Viola Erzsébet kísért. A kiállítás május 12-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában