Emlékhelyek napja

2022.05.16. 20:00

A Művészetek Háza is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz

Kreatív foglalkozásokkal és tárlatvezetésekkel készült a Művészetek Háza az Emlékhelyek napja alkalmából hétvégén.

Marton Attila

A Vass Gyűjteményben tartott foglalkozást Környei Ágota

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az intézmény először csatlakozott az országos programsorozathoz. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közel tíz éve szervezi meg az emlékhelyek napja nevű országos rendezvényt, amelyhez a Magyarországon található bejegyzett nemzeti és történelmi emlékhelyek csatlakozhatnak. Veszprém megyében négy ilyen található: a pápai Református Kollégium és ótemplom, a sólyi református templom, a tihanyi bencés apátság és Veszprémben a Vár utca. A Művészetek Háza intézményei a Vár utcában találhatók, ezért is kapcsolódtak be a rendezvénybe, és a hétvége mindkét napján programokkal készültek Régi és új találkozása címmel. Szombaton Környei Ágota múzeumpedagógus vezette kreatív művészetpedagógiai foglalkozással a Vass Gyűjtemény alkotásait vitték közelebb az érdeklődőkhöz az úgynevezett Piros teremben található alkotásokhoz – plasztika, festmény, táblakép – kapcsolódva, amelynek során több képzőművészeti technika ötvözésével hozhattak létre saját alkotásokat az érdeklődők.  

A Tegulariumban Kóródy László gyűjteménykezelő tartott tárlatvezetést, amelynek aktualitását ad adta, hogy Fodor József, a gyűjtemény alapítója a napokban lett volna száz éves. Vasárnap a Dubniczay-palotában Grászli Bernadett tartott tárlatvezetést a Rorschach Image című időszaki, fotóművészeti kiállításon, míg Györgydeák Máté képzőművész, kulturális asszisztens a művekhez kapcsolódó kreatív alkotásra hívta a látogatókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában