Művészet

2022.05.08. 07:59

Angyalok, madonnák és tudatos kompozíció - Kiállításmegnyitó Csopakon

Baky Péter Munkácsy-díjas festőművész Angyalok-Madonnák című kiállítása nyílt a Zámbó Műterem és Galériában szombaton.

Tóth B. Zsuzsa

Baky Péter tárlata nyitotta a csopaki galéria idei évét

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlatot Kisnémeth Ferenc festőművész és felesége, Kálóczi Katalin nyitotta meg kötetlen, beszélgetős, interaktív formában. Amint elmondták, a kiállított képeken a nőkre jellemző szépségek vannak összesűrítve. Sőt, mindaz, ami a világ összes dolgára jellemző. Az alkotó érzékeny módon dolgozza fel a témát, ezt bizonyítja a bibliai jelenetet, Mária és Erzsébet találkozását megörökítő kép is. Nem hétköznapi dolog, amikor valaki valakit termékennyé tesz, ennek az eseménynek a körben járása érzékelhető a képeken, amelyek különböző technikával készültek. Sok stílust képviselnek, amelyek gyakran egyenként, máskor együtt szerepelnek az alkotásokon A  szimbolizmus erőteljesen jelen van, a szürrealitás sajátságos, finom utalásokban jelenik meg, amelyekből a képeken levő elemek kapcsán sok gondolat juthat az ember eszébe. Elgondolkoztatóak az ábrázolt jelek, amelyek némelyike konkrét, és van, amelyik csak a kompozícióban, vagy a színekben jelenik meg. Egyesek háttérbe vonulnak, mások előtérbe kerülnek.

De mindig van konkrét gondolata és mondanivalója a képnek. Érezhető a harmóniája a kompozíciónak, amely a színekkel káprázatos módon hozza egyensúlyba a képet ott, ahol a rajzos elemek dominálnak. A kompozíció az egyik legnehezebb dolog egy kép alkotása során, azt ugyanis egyetlen ecsetvonás is elviheti és akkor az már nem teljes, már hiányérzete támad az embernek. Baky Péter összes képét kiérlelt és tudatos kompozíció jellemzi – derült ki a beszélgetésből. A résztvevők megtudhatták továbbá, hogy a kiállító művész gyakran hallgat zenét alkotás közben. A zenének mindig van eleje és vége, a festészetben ugyanúgy vannak elemek, amelyek a mondanivalót első látásra alátámasztják, ezután következik a téma. A felvezetés, kibontás, a kompozíció teljes létrehozása, majd egy bezárás. A klasszikus, a kortárs, de a modern zenében is. A végén összeáll egy kép, ami boldogságot okoz.

Baky Péter (középen) kiállítása nyílt Csopakon. Mellette Kisnémeth Ferenc és Kálóczi Katalin látható
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiállítás május 26-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában