Tanulságos Jézus szenvedéstörténete

2022.06.04. 20:00

Az évente előadott Magyarpolányi passió híre már az országhatáron túlra is eljutott

A pünkösdi időszakban ismét várja az érdeklődőket a Magyarpolányi passió, amelynek híre már az országhatáron túlra is eljutott. Az előadást a járvány miatt tavaly csak augusztusban tudták megtartani, idén viszont a megszokott időben várják a látogatókat a kálváriadombon.

Tisler Anna

Jézus szenvedéstörténete a Veszprém megyei értéktárba is bekerült

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az első előadáson, június másodikán Grőber József polgármester, aki maga is szerepel, Pilátust alakítja, köszöntőjében elmondta, hogy Jézus szenvedéstörténete a Veszprém megyei értéktárban is szerepel. Azon dolgoznak, hogy jövőre, a harmincadik évben az országos értéktárba is felvegyék, vagyis váljék hungarikummá. Európában egyedül Magyarpolányban adják elő évente a passiót, máshol három-, öt-, de van, ahol csak tízévente. A polgármester hozzátette, mindenki szűrje le a darab tanulságait, vigye haza, és építse be saját életébe. 
Idén már 29. alkalommal mutatják be Magyarpolány és a térség lakosai a darabot, amelynek az érdekessége, hogy Jézus szerepén kívül mindent lelkes amatőrök játszanak, akik a bemutató előtt hetekig próbálnak. 
A csaknem 120 tagú szereplőgárda nagy része ugyanazokból áll. A próbák és az előadások a közösséget is összekovácsolják. Megtudtuk, hogy idén sok gyermeket vontak be, egy részük szöveges szerepet kapott. A legkisebbek bevonásával az a céljuk, hogy biztosítsák a hagyomány fennmaradását. A legfiatalabb énekes szereplő hatesztendős, a legidősebb betöltötte a hetvenet. Újdonság még a kettős szereposztás, többek között Mária és Lucifer szerepét is ketten tanulták meg, így ha valaki nem tudna részt venni az előadáson, a másik be tud lépni. A helyieken kívül a térség színházkedvelő lakosai is részt vesznek az előadásban. 

Újdonság, hogy idén egy sümegi énekes csatlakozott a csoporthoz. A kórusok közül a Magyarpolány Hangja vegyes kar, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör, az Ajkai pedagógus női kar, az Ajkai Jubilate női kar, az Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola gyermekkórusa, az ajkai Borostyán férfikórus, a Halimbai kamarakórus működik közre. Vezényel Grőberné Adorján Renáta karnagy. 
A darab rendezője Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója, szövegíró Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András, zeneszerző Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. Jézust Dávid Roland alakítja. Díszlet- és jelmeztervező Húros Annamária. 
Az előadások kezdési időpontja június 4. (szombat), 5. (vasárnap), 10. (péntek), 11. (szombat) este 9 óra. Az előadás fővédnöke Udvardy György veszprémi érsek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában